IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кенет Рогоф: Инструментариумът на централните банки е ограничен

По време на последната финансова криза обаче те изненадаха с независимостта си, посочва известният икономист

09:00 | 24.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Имайки предвид, че заплатите не се въстановиха съвсем след финансовата криза, какво би означавал спадът за обикновените хора?

За съжаление когато има финансова, дългова или друг вид криза, най-засегнати неизменно са най-бедните хора, а много често и средната класа. Така че една финансова криза е лоша за богатите, но е по-лоша за обикновените хора, които не разполагат с финансови буфери.

Така че, когато мислим за защитата от финансова криза, не става въпрос само за защита на богатите, но и за обикновените хора. В този смисъл има неща, които правителствата могат да направят, за да разпределят товара по-справедливо. Един от начините би бил по-агресивното опростяване на дългове в сравнение с последната финансова криза.

Винаги ли глобалната икономика ще е податлива на такива спадове или има по-добър начин тя да се справи?

За съжаление финансовите кризи имат повече общо с човешката природа, отколкото с особеностите на правната и финансова системи. Ние изпитваме тези циклични кризи от векове.

Това, което можем да направим, е да отлагаме, колкото може повече следващата криза. Да вземем по-строги мерки. До известна степен това бе направено след последната финансова криза. Много беше направено за оздравяването на банковия сектор, да бъде той по-сигурен.

В края на краищата ние сме много позитивни, особено предпримачите и бизнесите. Така че много от парите, които създаваха проблеми в конвенционалния финансов сектор, сега се преместиха в сенчестия банков сектор и на други места.

Как трябва да измерваме икономическия прогрес?

Ние имаме проблем с измерването на идеи и стоки. Съществуват иновации, които не измерваме много добре, особено такива, които са свързани с потребителите, но и някои, които се отнасят до бизнеса.

Старият начин за измерване – БВП – бе добър в измерването на произведени коли или построени къщи например, но той се отдалечава все повече от това, на което гледаме като икономически прогрес.

Разбира се, има и други въпроси, като например неравенството. Икономическото благосъстояние не зависи само от съвкупния доход, но и от това как той е разпределен. Непременно трябва да използваме мярка за неравенството при определяне на политиките.

Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още