IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочакван играч се намеси в политическата драма на Ердоган в Истанбул

Лидерът на ПКК Абдула Йоджалан може да се окаже ключът към победата, което само показва важността на града за Ердоган и управляващите

15:25 | 11.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мъж държи плакат с лика на Абдула Йоджалан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мъж държи плакат с лика на Абдула Йоджалан. Снимка: Ройтерс


Ердоган и Йоджалан в момента опипват почвата помежду си, смята Мехмет Кая, ръководител на Търговската камара на Диарбекир, най-големият град с кюрдско население в страната. Йоджалан, който е тачен от повечето кюрдски националисти, може да се опита и да пренасочи прокюрдския вот от опозицията, посочва Кая.

Депутатът Имам Ташджъер от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) – превърнала се в непреодолим фактор в турския политически живот през последните години, заяви, че около 300 000 кюрдски избиратели в Истанбул, за които се знае, че подкрепят ПСР, не са гласували на 31 март в знак на протест срещу натиска върху кюрдите.

„Кюрдските гласоподаватели може да подкрепят всеки, който предприеме мерки за прекратяване на задържането на кюрдски политици и преследването на мнозина други, както и като покаже искрена позиция за намиране на решение за мир“, посочва още Ташджъер. По думите му зависи от ПСР дали ще предприеме някои от тези стъпки преди предстоящия вот в Истанбул.

Ердога, чиято политическа сила е в коалиция с Партията на националистическото действие (ПНД), във вторник отрече правителството му да преразглежда възможността за подновяване на т. нар. мирен процес, който бе прекратен през 2015 г. след тежък удар за ПСР на парламентарните избори.

Тогава прокюрдската ДПН влезе за първи път в парламента и се сложи край на 13-годишното еднопартийно управление на ПСР. Повторение на вота шест месеца по-късно върна мнозинството на управляващите, но също така и поднови изпълнения с насилие конфликт между власти и кюрди в източните части на страната, водеща роля в който има ПКК.

Групировката също така играе и ключова роля в конфликта в Сирия чрез кюрдските милиции част от Сирийските демократични сили.

Турция е разпален противник на американското снабдяване с оръжия за милициите, определяни от властите в страната като сирийския клон на ПКК, която в продължение на години се бори за независимост от Анкара.

„Сирия на практика се превърна в начална точка за потенциално по-мащабно търсене на помирение с кюрдите у дома“, посочва експертът по въпросите на ПКК Йозджан. „Въпреки това Йоджалан е вероятно да потърси гаранции като възможно ангажиране на САЩ като трета страна и ментор, който да потвърди, че преговорите няма да се порвалят отново“, допълва той.

Най-важното обаче е, че писмото на Йоджалан – публикувано на английски, турски и кюрдски, е сигнал за компормис в Сирия, посочва Кая в Диарбекир.

„Пътят към постигането на мир с кюрдите минава през Сирия“, категоричен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 5
Иван Митев
преди 4 години
Грешния начин за работа на Турската централна банка е същественият фактор за провалът на президентът Ердоган. Другото са съпътстващи последици при условия на фатална държавна грешка.До 2 часа време турската криза ще е прекратена, след като се подобри начинът на работа на Турската централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още