IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е виновен за намаляващия дял на трудовите доходи в БВП?

Това не са толкова глобализацията и слабите профсъюзи, колкото цикличността в икономиката и високотехнологичните продукти

13:13 | 08.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Най-голямата причина за повишения дял на капитала (бизнес, инвеститори, земевладелци) в националния доход е острата цикличност не само в икономиката на САЩ като цяло, но и в рамките на отделни отрасли (енергетика, добив, недвижимости). Тази цикличност отговаря за една трета от намалението в дела на трудовите доходи от БВП.

Икономическият подем на Китай в началото на първото десетилетие на века допринесе за поскъпването на много ключови суровини като петрола и металите. Производителите запазиха повечето от допълнителните печалби за себе си, вместо да ги споделят с работниците.

Друга важна причина за намаления дял на трудовите доходи е пренасочването на традиционните инвестиции в оборудване и сгради към високотехнологични продукти като софтуер, данни, процеси и други нематериални активи. McKinsey отдава една четвърт от намалението в дела на трудовите доходи от БВП на „растящата амортизация”.

Иначе казано тези високотехнологични активи се износват по-бързо или имат по-кратък живот, поради което е необходим повече капитал при производството им. В резултат на това по-малко доход се насочва към работниците.

Възходът на фирмите „суперзвезди” също насочва повече доход към капитала за сметка на труда. Компании като Apple, Google и Microsoft генерират огромни печалби чрез задушаването на определени пазари в резултат на иновациите, силната патентна защита или липсата на конкуренция.

Нещо повече, пробивите в технологиите, които тези компании осъществяват, им позовляват по-лесно и евтино да използват автоматизацията и роботите за сметка на хората.

 „Ако трудът има по-малка роля в производството, неговият дял в общия доход може да намалее”, отбелязват от McKinsey.

Монетата обаче има и друга страна. Възприемането на подобрени технологии е по-вероятно да е положително за работниците, тъй като ще им позволи да са по-производителни. В бъдеще това може да доведе до по-високи заплати.

 „Управляващите може да фокусират вниманието си към ръста в производителността, за да се справят със стагнацията на заплатите”, заключава изследването.

Какво друго могат да направят правителствата освен да осигурят конкурентно поле, което ограничава влиянието на „суперзвездите”, както и да обучават работниците, когато бързите промени в икономическата структура правят трудна адаптацията им.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още