IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ерата на натрупване на богатство в САЩ приключи, започва разпределянето му?

Една от големите политически битки ще бъде за това кой какъв дял да получи от бавно растящия икономически пай

16:32 | 15.08.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Това не е обикновен популизъм, а нещо много по-голямо, твърди Кирил Соколоф, основател на 13D Global Strategy & Research, който разпозна повратни точки в миналото - от икономиката на предлагането и забавящата се инфлация в началото на 80-те до възхода на Китай и разпространението на смартфоните. „Това, което предстои да видим, е реакция срещу втората златна ера, като тя ще има огромно влияние върху света и пазарите.“

Едно вероятно въздействие ще бъдат фундаменталните промени в това кой притежава богатството. Надпреварата сред кандидатите за президент от Демократическата партия отразява нарастващия конфликт между две основни електорални групи в САЩ - бейби бумерите, представени от кандидати като г-н Байдън, и родените между 1980 и 2000 г., които подкрепиха г-н Сандърс през 2016 г., и сега харесват него и по-младите кандидати като Пийт Бутиджъдж. От десетилетието на разхлабена парична политика се възползваха първите, чиито активи поскъпнаха, за сметка на вторите, които не могат да си позволят да закупят жилище.

Една от големите политически битки ще бъде за това кой какъв дял да получи от това, което изглежда бавно растящ икономически пай.

Друга битка ще бъде между капитала и труда. Повишаващите се заплати отнемат от корпоративната печалба в САЩ и, честно казано, така би трябвало. Когато потребителските разходи съставляват 70% от икономиката, се нуждаем от малко инфлация на заплатите, за да гарантираме, че хората имат пари да харчат. Това е особено вярно във време, когато правителствата не инвестират, а преминаването от материална към нематериална икономика доведе до намаляване на капиталовите разходи на частния сектор.

Беше необходима неконвенционалната парична политика за трилиони долари, за да се постигнат сравнително малки увеличения на заплатите. При много американци тези увеличения бяха веднага изядени от повишените здравни вноски и цени на лекарствата, отпускани по лекарско предписание - две други горещи теми в кампанията. Това е една от причините сега да има широка подкрепа за по-високи данъци върху най-богатите.

Остава да видим кога и под каква форма ще се повишат данъците. Но ерата на разпределение на богатството идва и ще има големи инвестиционни последици. Стойността на акциите в САЩ вероятно е достигнала своя връх и твърдите активи като злато, суровини, жилища, дори изкуство (всички с фиксирано предлагане) могат да се представят по-добре от акциите и облигациите на мултинационалните компании.

Това не е краят на света - ние постоянно преминаваме през цикли на натрупване и разпределение на богатство. Но това означава, че правилата за инвеститорите се променят. Някои цени на активи могат да паднат, но така е възможно да се вдигне тяхната възвръщаемост. Това би донесло икономически и политически ползи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 20
cum on ABBA face
преди 4 години
дай боже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 23
Стоян Петров
преди 4 години
Америка ще стане ненужна, но тя ще е превърнала целият свят в Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още