IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никой няма да спечели от валутната война

Девалвацията може да изглежда изкушаваща, но не помага нито на Китай, нито на САЩ

17:40 | 10.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

При Доналд Тръмп американската администрация предприе агресивен реторичен подход, заплашвайки да обезцени долара, ако търговските партньори на страната се включат в конкурентно обезценяване на валутата. САЩ не правят голяма разлика между пазарна обезценка и целева такава, разглеждайки всички валутни обезценки спрямо долара като враждебни икономически актове.

Валутната война би направила малко, за да увеличи перспективите за растеж в САЩ. За САЩ е много по-трудно да потисне стойността на долара, по ирония на съдбата поради доминиращото присъствие на зелената валута на световните финансови пазари. Би било трудно да се предприеме едностранна интервенция в достатъчно голям мащаб, за да повлияе върху стойността на долара спрямо други основни валути - особено ако Федералният резерв не подкрепи такова начинание. Освен това подобен ход би предизвикал по-широка валутна война, като други държави ще засилят собствената си ответна реакция. Един смут на финансовите пазари всъщност може да засили стойността на долара, ако инвеститорите се обърнат към него като сигурно убежище. 

Така че за САЩ валутната война би могла да има парадоксален ефект на укрепване на тяхната валута, която остава идеалното сигурно убежище за инвеститорите във времена на повишена несигурност. Освен това за г-н Тръмп натискът върху Фед да участва пряко във валутна война може да има по-дълготрайни последици за доверието в централната банка.

Има и други разходи за световната икономика. По-силният долар в крайна сметка би предизвикал косвени щети в някои нововъзникващи пазарни икономики под формата на натиск върху платежните баланси, причинен от големи количества външен дълг и отслабване на валутите.

Всички тези сътресения на валутните пазари ще се добавят към несигурността, която вече е породена от глобалното търговско напрежение. Тази несигурност, в допълнение към нестабилността на валутните курсове, предизвикана от валутните войни, ще задържи бизнес инвестициите слаби и ще продължи да затруднява растежа на производителността и заетостта по целия свят.

По-евтината валута може да изглежда лесен за постигане и удобен механизъм за стимулиране на вътрешния растеж и отмъщение срещу търговските санкции, наложени от други страни. Но реалните ползи вероятно ще бъдат мимолетни, докато разходите във вид на нарушена търговия и загубен растеж могат да бъдат огромни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още