IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се синхронизирана глобална рецесия?

В САЩ лятото на страха може да се превърне в зима на политическото недоволство

10:40 | 22.08.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Накъде? Снимка: Ройтерс</em></p>

Накъде? Снимка: Ройтерс

Всичко това се комбинира, за да заглуши сигналите, които сега накрая мигат в червено. Вижте неотдавнашния спад в банковите, транспортните и индустриалните индекси, както и спада при акциите с малка капитализация - исторически показател за проблеми в по-големите компании. В края на цикъла на възстановяване капиталът има тенденция да се струпва в големите компании, а по-малките фирми страдат.

След като пазарите най-накрая свикнат с повишения политически, валутен и кредитен риск, както и с нарастваща вероятност от леви правителства, ясно е, че промените и сътресенията ще дойдат бързо и яростно. Не е чудно, че всички сега се питат: „Какво следва?“

Вярвам, че отговорът е много вероятно да бъде синхронизирана глобална рецесия, придружена от плавен пазарен спад - такъв, при който може да има странни оживления, но общата посока е надолу. Това може да продължи няколко години. В следващите няколко седмици бих очаквала нови понижения в доходността на облигациите, задълбочаване на инверсията на кривата на доходността, по-високи цени на активите убежища, като йената и швейцарския франк, и непрекъснат бичи пазар при златото.

Бих очаквала и по-остър език от Доналд Тръмп. Постоянните атаки на американския президент спрямо Китай и Федералния резерв ще идват след всеки спад на пазара. Вероятно ще има повече опити от Тръмп да обърка опозицията, като например решението да забави новите мита върху китайски стоки до декември, така че потребителите да не бъдат засегнати по време на Коледния пазар. (Нищо от това не прави истинската търговска сделка по-вероятна.)

Междувременно американските потребители вече страдат и това може да има големи последици за кампанията на Тръмп за преизбиране през 2020 г. Инерцията в растежа на заетостта в щати като Мичиган, Охайо и Пенсилвания, където силите са изравнени, се забавя.

Един неотдавнашен доклад на либералния анкетист Стан Грийнбърг показа, че една трета от белите жени от работническата класа в някои консервативни райони започват да се обръщат срещу президента, раздразнени от честите му похвали за процъфтяващата икономика на САЩ. „Може би в Ню Йорк, но не и тук”, казва една жена от Уисконсин.

За Тръмп, и за американската общественост като цяло, лятото на страха може да се превърне в зима на политическото недоволство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 4 години
Чета коментарите и забелязвам, че никой не вярва на внушенията, които прави статията. "Вервайте" бе!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 0
Sokratus
преди 4 години
След като титаните на мисълта знаят, че ще има криза, значи нещата ще се случат по начин който не очакваме!Кризите никога не се повтарят и винаги са изненадващи за повечето хора!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 10
studioaa
преди 4 години
Американската империя днес прилича на ссср в края на 70-те и 80-години. Днес САЩ е напълно превзет напълно от инфлацията, корупцията и социализма... В днешен САЩ унищожаването на икономиката и ограбването на средната класа и бедните е превърнато в държавна политика т.е. 2% инфлация на година е целта на т.н "парична политика", а това нещо е синоним на легализиран грабеж. Даже според основателите на САЩ Джордж Вашингтон, Бенджамин Франклин т.н. "парична политика" е трябва да бъде забранена от закона и тя е забранена конституционно. Да колкото и да е абсурдно човекът на банкнотата от 100$ е известен съм своята абсолютна непоносимост към инфлацията и "паричната политика". Корупцията в САЩ може да се види даже от Космоса, банкери и оръжейни бизнесмени и технократи са превзели властта напълно и са я напълнили с верни на тях слуги. Социализмът в САЩ днес вече не е срамен и най-различни *** и марксисти като болшевика бърни сандърс(който е прекарал медения си месец в москва по времето на комунизма), яловата и злобна неграмотница елизабет уорън, тежкия комунист възпитаник са сол алински джо байдън са кандидати за президент 2020. Тези са подобни на перестройчиците в ссср и ефекта от тях ще е същия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 3
khao
преди 4 години
верно е, от днес ще слушам само теб и другите тръмписти/джонсевисти :D ... .... и ако не си рус, да се изрусиш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 16
cum on ABBA face
преди 4 години
чиба е реланиум
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Статията съдържа откровени лъжи. Харчовете не притъпяват никакви проблеми и не решават никакви проблеми, а точно обратното. Обяснението за това е много просто 2% инфлация на година нанася 10 пъти по-малко вреда на икономиката от 20% инфлация на година т.е. харчовете нанасят същата вреда за дълъг период от време, която би била нанесена ако те са направени за кратък период. Тази вреда е елементарно да се забележи - спекулативни балони навсякъде във всеки сектор на икономиката с най-различна големина и с различна волатилност, която често е абсолютно непредвидима - точно като бутилка с нитроглицерин, не е ясно кое разклащане ще доведе до взрив на нещата. За да не забележиш огромната вреда от т.н. "inflation targeting" или минимална инфлация в подрепа на растежа трябва или да си злонамерен или да си много глуп***в. Най-голямото от тези всичките безумия е борбата срещу нормалните рецесии, които се случват на всеки 4-6 години и продължават средно 2 години с допълнително харчове и евтино кредитиране... Това е все едно алкохолик да се лекува с вдигане на дозата от пиячка... Естествено, че е въпрос само на време цирозата да убие алкохолика и безконтролна хиперинфлация да унищожи по-голямата част от икономиката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 13
ABBA
преди 4 години
В световната икономика има големи диспропорции:....един патрон е 80 ст., а валерианът два лева!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 11
markov
преди 4 години
Щях да се учудя ако Путин не е виновен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 31
Valentin13
преди 4 години
поредната блъвотевина, която няма да познае отново. животът стане много лесен напоследък. преди беше трудно да изкажеш позицията си, защото социалистите и те имаха разумни аргументи. напоследък обаче цялата плеяда социалисти/либерали/комунисти/путинисти/блумбергисти, так дальше, бълват такива невероятни глупости и празни предсказания, че просто човек трябва да провери източника на информация и да реши - фейк нюз, лъжовна новина.благодаря на всички социалисти/затоплисти/путинисти/либерали, вече не ми се налага да чета дълги и скучни материали от тях, джъст - игноор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още