IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп започна митническата война без да има ясна представа какво ще се случи

Сега администрацията му ще трябва да започне да осмисля последствията от икономическия разлом между САЩ и Китай

17:32 | 04.09.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Уви, политиката на Тръмп не е коалиционна. Тя е базирана на рейтингите. Политиката, основана на рейтинги, се нуждае от сюжетна линия, а историята на Тръмп е противопоставянето му на шаблона и бездействието. Не че неговото погазване на табутата в търсене на внимание бе напълно без значение. Той постави провалите на нашата имиграционна система в центъра на вниманието, за да не може американският народ да ги игнорира. Нанси Пелоси може да се подиграва на лозунга му „да направим Америка отново велика“, но се съмнявам, че някой демократ би пренебрегнал ползите от ангажимента на Европа да финансира собствената си отбрана или пък би се върнал към политиката на толериране на експлоатационното поведение на Китай.

Тръмп обаче няма да постави рекорди за административна ефективност или политическа проницателност, а стратегическото му мислене няма дълбочина. Изглежда, че той започна митническата война без да има ясна представа какво ще се случи. Сега администрацията му ще трябва да започне да осмисля последствията от икономическия разлом между САЩ и Китай, които той може би не очакваше.

Америка ще трябва да се научи да защитава стратегическите си технологии, а не само да се моли на Китай да не ги краде. Трудно е обаче да се види как САЩ печелят много от налагането на мита за обикновения китайски потребителски износ. Само губим дългосрочен лост за влияние. САЩ трябва да започнат да играят играта на взаимозависимост и съперничество с по-бистра глава, отколкото при първия мандат на Тръмп.

Ако приемем, че бумът в създаването на работни места устои на вълните, които той предизвика, ще работи ли политиката на Тръмп през 2020 г.? Мнозина са забравили, че представянето му в дебатите през 2016 г. беше ужасно. Той спечели, защото беше нов, разрушителен и неконформист по време на многолюдните първични избори на Републиканската партия, а след това защото не беше Хилари Клинтън.

Но може да предстои изненада. Службата на президент е училище за Тръмп, както е и за всеки друг. Неговата реторика може да е непроменена, но няма как да не успее да натрупа познание за публичната политика и за това как функционира правителството. Тази нежелана експертиза вече започна звучно да прониква в неговите отговори на въпроси от пресата. Не отхвърляйте възможността дебатите на Тръмп с Камала Харис, или с който и да е друг, да не бъдат катастрофата, която очаквате. Неговият аргумент за политиката му спрямо Китай може дори да стане убедителен, след като веднъж той си го изясни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Имхотеп
преди 4 години
Аз вече като видя кой е автора и не чета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 4 години
хахаха, леко по леко и другите те разкриха ... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 7
Боян
преди 4 години
Подчертано не си много интелегентен за да схванеш дори една не много сложна статия. Та това което пише в нея за такива като теб е, че китеника си изигра картите и не постигна нищо не е предвидил (а то е адски тъпо), че въпреки целия натиск китайците няма да му легнат. Така че той се изходи ама не си е взел таолетна хартия и няма сега кой да го забърше, а когато американските тъпчовци разберат, че ще му избършат *** е чао.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 20
Valentin13
преди 4 години
правилно беше да се напише "Тръмп започна митническата война без да ни обясни на нас, нищо неразбиращите социалисти". Кой генерал обяснява на широката социал-либерал публика следващата си атака? Кой Изпълнителен Директор обяснява стратегията си на масовата публика? Кой футболен треньор си казва отбора 2 часа преди мача?този сайт почва да ме изморява с ниското си ниво и некадърността си, а и на коментаторите.май че е време да си хващам дисагите, ще помисля още малко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
Mohave __
преди 4 години
Че кой знае какво прави ЕЦБ ли , или останалите ? Казано беше , че е експеримент с неясни последици .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 13
khao
преди 4 години
след първия абзац разбрах че няма сми да се чете статията ... анализатора не е разбрал основната идея на митата срещу Китай! ... едно нещо правилно да направи Китеника и вие да го опюете за това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още