IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатичните промени – новият 11 септември за застрахователния бранш

Катастрофичните събития вдигат цената на презастраховането, но това може да бъде компенсирано от огромните обезщетения

18:40 | 21.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Но има признаци, че влошаващите се рискове от изменението на климата може да изплашат новите пари.

Има логистично препятствие: когато т. нар. катастрофични облигации претърпят загуба, капиталът в инвестицията се преустановява, докато пълната цена на бедствието не бъде ограничена. Феноменът „пълзяща загуба“, при който първоначалните оценки за загуба набъбват месеци или дори години след събитието, също така уплаши някои инвеститори. Цената на тайфуна Джеби в Япония миналата година нарасна от първоначални очаквания за 6 млрд. долара до 15 млрд. долара.

Връщайки се към манталитета на застрахователите преди 11 септември, комбинацията от по-големи катастрофи и предлагането на застрахователен капитал, който може да не отговаря на нарастващите рискове, подтиква някои анализатори да предвещават бум на цените и печалбите.

RBC прогнозира: „Вярваме, че изменението на климата предоставя редица възможности за презастрахователите. Очакваме, че загубите от застрахователни катастрофи ще се увеличат, след като незастрахованите загуби намаляват.“

От Jefferies допълват: „Очакваме, че това ще доведе до по-високи цени и търсене, което ще предизвика растеж в цялата индустрия. Очакваме по-висок растеж и маржове.“

Донякъде те вероятно са прави.

Но много зависи от тежестта на климатичната криза. Регулаторите започват да се притесняват от това. Английската централна банка е водеща по отношение на стрес-тестовете на застрахователите срещу риска, че светът пропуска целите си за намаляване на въглеродните емисии.

При такъв сценарий застрахователите, особено в САЩ, където увеличението на цените е ограничено от регулаторните органи, може да намерят за все по-непривлекателно да предлагат покритие. По-голямото прехвърляне на риск към презастрахователите е една възможност. Друга възможност обаче са по-рестриктивните политики или изтеглянето на покритие в голям мащаб.

В някакъв критичен момент застрахователите ще трябва да свалят капаците от очите си и да признаят, че един свят, пълен с влошаващи се рискове от изменение на климата, не е лош само за планетата. Той може да е лош и за застрахователния бранш. Малко като 11 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още