IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суверенният фонд – новият модел за справяне с неравенството

Той може да помогне за преодоляване на пропастта между богатите компании и публичния сектор

13:35 | 31.10.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Споделянето на богатството на компании, които се възползват от финансирани от данъкоплатците изследвания, е идея, подходяща за новата ера на „капитализма на заинтересованите страни“. Тя може и да е необходима в ерата на дигиталния капитализъм, в която служителите се затрудняват да намерят най-добрия начин да обложат корпоративните печалби, които могат да се преместят навсякъде.

Както ОИСР наскоро заяви в консултация за нови идеи при облагането в дигиталната епоха, „разпределението на данъчните права вече не може да бъде ограничено единствено чрез физическо присъствие. Настоящите правила от 20-те години на миналия век вече не са достатъчни, за да гарантират справедливо разпределение на данъчните права във все по-глобализирания свят.“

Светът понастоящем може би е по-малко глобализиран, но данните и интелектуалната собственост все още могат да се движат навсякъде. Междувременно преминаваме към икономика, която ще се основава все повече на нематериалните активи. Това носи със себе си дълбоки промени в работната сила, измествайки по-добре платените работни места, тъй като софтуерът, роботите и изкуственият интелект са все по-способни. Между това и растежа на фрийланс икономиката е ясно, че богатството ще трябва да бъде печелено и споделяно по нови начини, за да не стане обществото все по-раздвоено.

Подходящо е, че Калифорния, където е създадена голяма част от тази технология за повишаване на производителността и същевременно изместване на работните места, също е водеща в търсенето на решения. През 2016 г. държавата създаде инвестиционен фонд за всички граждани, включително тези, чиито работодатели не предлагат пенсионни планове (само около половината от американците ги имат, а този дял вероятно ще намалее с нарастването на свободната практика и фрийланс икономиката).

Лесно е да си представим как калифорнийската финансова схема се разширява към сингапурския централен фонд - задължителен спестовен план, в който правят вноски както работодателите, така и служителите, като гражданите могат да го използват не само за пенсионно осигуряване, но и за здравни или жилищни разходи.

Но въпросът е как да финансираме такъв държавен план отвъд индивидуалните вноски. Калифорния би могла да стартира свой собствен суверенен фонд с глобите, които ще наложи на компаниите, нарушаващи новите дигитални правила на щата за поверителност, които в някои отношения са по-строги от тези в ЕС.

Средствата могат да бъдат използвани за подобряване на инфраструктурата или да бъдат предоставени на обикновените граждани чрез индивидуални планове, които могат да бъдат теглени за всичко - от образованието през здравеопазването до пенсиите.

Такъв план би разрешил дисбаланса на властта между държавата и частния сектор, който е ключов въпрос за демократите, като същевременно запази индивидуалния избор, любим на консерваторите. Рядка ситуация на отвсякъде печеливша стратегия в икономическата политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 4 години
Напред към комунизма :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
"Въпросът е дали тя ще получи номинацията (вярвам, че ще го стори), ще спечели изборите (също много вероятно, особено ако има рецесия в САЩ) и след това ще може да прокара предложенията си, пише Рана Форухар за Financial Times."Има ли смисъл да чета нататък ха-ха-ха? Това - комунистите - умора нямат. Прочетете биографията на кандидатката им уорън - да видите каква съперничка ще изправят срещу великият човек и да умрете от смях. Има бакалавърство по... говорна патология. Много подходящо. Прогнозирам победа на Доналдът с над 65%. А тая овца от Financial Times - вярва, че тая безлична и жалка женица щяла дас печели изборите... боже, прибери си вересиите.Ръбестоглавия може да е спокоен: ха-ха-ха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още