IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхът на Тачър от свръхмощна Германия лъха от Brexit

30 години след падането на Берлинската стена балансът на силите в ЕС отново се обръща

17:09 | 04.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бранденбургската врата в Берлин по време на светлинно шоу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бранденбургската врата в Берлин по време на светлинно шоу. Снимка: Ройтерс

Демаршът на Тачър беше продукт на лична невралгия. Тя никога не се освободи от дълбокото си подозрение към Германия, споделяно от мнозина от нейното поколение от дясното крило на консервативната партия. Дали германците наистина се бяха променили? Не беше ли агресивният експанзионизъм част от националния им характер? Година по-късно тя уволни евроскептичния министър Никълъс Ридли, след като той сравни плановете на ЕС за единна валута с амбициите на Адолф Хитлер. Всъщност тя беше съгласна с него.

Други в Европа също споделяха страховете й. Противопоставянето от студената война със Съветския съюз бе осигурило странна стабилност. Когато Тачър се срещна с френския президент Франсоа Митеран през декември 1989 г., се заговори за новo съглашение, което да обуздае германската власт. Но Митеран скоро разбра, че духът е излязъл от бутилката. Великобритания можеше да се опита да блокира или забави обединението, но Франция вместо това щеше да се стреми да приобщи обединена Германия към една по-интегрирана Европа чрез създаването на обща валута.

Тридесет години по-късно следвоенната трансформация на Германия - нейният твърд пацифизъм и ангажиментите й към демокрацията и международния ред, основан на правила - все още остава незабелязана в голяма част от консервативната партия, поддържаща Brexit. Борис Джонсън се опитва да не прави паралели между амбициите на ЕС и тези на нацистка Германия. Еврото е хегемония по друг начин. Езикът на министър-председателя и този на неговите колеги, поддържащи Brexit е изпълнен с образи, предназначени да извикат спомена за Втората световна война.

Обединението на Германия наистина отбеляза връщането на германския въпрос - в простия смисъл, че превъзхождащата икономическа сила на Германия отново е неизбежен факт. Това, което привържениците на Brexit пропускат, е, че ЕС бе замислен като силна балансираща сила. Гаранцията за сигурност от страна на САЩ, вградена в НАТО, служи на същата цел - подкрепя демократичните устои на европейска Германия вместо на германска Европа.

Brexit преобръща баланса между големите сили в ЕС. Франция се оказва сама като притововес на Германия. Това се случва в момент, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп прави всичко възможно да отслаби НАТО. Снизходителна интерпретация на визитата на Тачър в Москва би казала, че тя е искала да запази сигурността, предлагана от статуквото. Brexit е марш в обратната посока. Ако има някакъв риск от свръх могъща Германия, той се крие в краха на сегашния европейски ред.

По време на полета на VC-10 към Лондон журналистите се присъединиха към Тачър в нейната по-просторна, макар и не луксозна, част от самолета. В единствения път, който си спомням по време на такова пътуване, тя помоли стюардите да отворят шампанско. Тогава тя заговори лирично за голямата смелост на Горбачов да продължи напред с перестройката и гласността. Не се чу и шепот за план, който би отказал на източногерманците тяхната свобода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
dr.5rov
преди 4 години
Е, не точно страх, а по-скоро съобразяване с реалностите лъха от Brexit.Добра статия. Може много да се говори по въпросте, повдигнати в нея. Те са фундаментални, но кой има време да се занимава с такива неща. А борбата между Франция и Германия вече започна. Всъщност Франция я започна. Когато са поне трима горе-долу равномощни, играта е една, а когато са двама, става съвсем друга. Докато се води тази игра за надмощие, ние, останалите държави дребосъци само ще се чудим накъде, ако се сетим, че трябва да мислим и за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още