IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай изнася идеологическата борба навън

Пекин се стреми да направи света безопасен за своята автокрация

10:38 | 27.01.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Удивително е, че човек, прекарал най-малко 15 години в работа за военния разузнавателен апарат на Китай, остава член на парламента, дори след като призна, че му е било наредено от коминустическата партия да прикрие своето минало в заявлението си за имиграция в Нова Зеландия.

Малката Нова Зеландия може да изглежда странна мишена за инфилтриране от страна на китайската комунистическа партия, но държавата е привлекателна за Пекин като слабото звено в споразумението за споделяне на разузнавателна информация с Австралия, Канада, Великобритания и най-важното - САЩ. Висш служител на разузнаването от една от тези страни заяви пред FT, че Нова Зеландия е „на ръба на жизнеспособността като член“ на групата, поради „пасивното“ й отношение към Китай и нейната „компрометирана политическа система“.

Китай е най-голямата експортна дестинация на Нова Зеландия. Вероятно от страх Пекин да не отговори чрез икономически санкции, премиерът Джасинда Ардърн направи всичко по силите си, за да избегне дори споменаването на темата за китайската политическа намеса.

Реакцията на Австралия беше далеч по-сериозна. Китай отправи икономически заплахи заради дързостта на страната, но повечето от тях се оказаха кухи.

Макар че някои в Канбера се разтревожиха заради лошите двустранни отношения миналата година, австралийските доставки за Китай нараснаха до рекордно ниво, съставлявайки близо 40 на сто от целия износ. Политическото ембарго често е неефективно, тъй като вреди на вносителите колкото и на износителите, като повишава цените и разстройва веригите за доставки.

В някои страни има оправдани опасения относно надигането на ксенофобия и страхове за „комунисти под леглото“, насочени към всеки, който е етнически китайски. Светът трябва да се пази от такъв расизъм, не на последно място, защото би било дълбоко сбъркано да се наказват точно хората, които са избягали в западните демокрации, за да се измъкнат от репресивната система.

Пренебрегването на китайските попълзновения би било също толкова крайна форма на расизъм спрямо етническите китайци, тъй като те са основната цел на заплахите на Пекин и неговите операции за влияние в чужбина.

Това би било и глупаво. Както наскоро пенсионираният ръководител на главната разузнавателна агенция в Австралия заяви, китайската комунистическа партия е много умела в експлоатирането на отвореността на западните демократични системи. „Ефектите може да не се проявяват с десетилетия, а дотогава вече ще е твърде късно“, казва той. „Събуждате се един ден и виждате решения, взети в нашата страна, които не са в неин интерес“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Теб са те пуснали от там!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Я, пуснали са ви интернет в Карлуково?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Абе аз отдавна приказвам, че Комунизма ще се върне и ще завладее света отново. Разбира се след като Китай завладее икономически целия свят след 20-тина години. Ама никой не вярва. Колкото по бързо се върне комунизма толкоз по добре, защото той е по добър от сегашния комунизъм налазил планетата.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Какъв социализъм в Китай, бре, тия са на второ място по брой на милионери и милиардери в света, при общо икономическо ниво на населението далеч по- ниско от България. (GDP PPP). Колкото джуджето с ботокса е социалист, толкова и тия, пълнят на главите на простолюдието с глупости и лозунги, че да се държат на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
pinoccio
преди 4 години
През 50-те години на миналия век Никита Хрушчов бил казал, че Съветският съюз ще погребе западните капиталистически демокрации. През същите 50-те години Сталин беше казал на същия този Хрушчов, че след него империалистите ще ги изядат като мръсни котета. Кой е бил прав, вече знаем отговора? Понеже китайците са умни, те се учат от историята. Затова са последователни в отстояването на автокрацията си, или на партийната си система, или на какво си искате го наречете. Защото ако въведат многопартийна система, дойдат ли избори, Китай ще осъмне опакован от партийни плакати и ще се превърне в пърформанс а'ла Кристо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 13
miccaelis
преди 4 години
От 2013 г. насам Си го формулира така: Капитализмът неизбежно умира, а социализмът неизбежно печели... Това е необратима обща тенденция в развитието на историята.------------------------------------------------------------------ааа не бе, мнооо ясно че печели, ей са бех у африканската колония в ЕС, дет нема ни един тротоар, яденето е бъкано с химия, а ако ни пипне неккъв вирОс американско производство кат чайниците сме чао за две седмици со се манrустите, шот болниците са магазини ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още