IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските олигарси скоро трябва да помислят кой ще наследи империите им

Русия може да спечели много, ако контролът над голяма част от най-големите бизнес групи в страната бъде прехвърлен от един човек към група акционери

14:53 | 25.01.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Алишер Усманов получава от Путин орден за заслуги към родината. <em>Снимка: ЕРА</em></p>

Алишер Усманов получава от Путин орден за заслуги към родината. Снимка: ЕРА

На много от руските олигарси им липсва каквато и да е форма на стабилна структура на корпоративно управление, която би могла да поеме властта в случай на непредвидена промяна в собствеността.

Скоро тези олигарси ще трябва да обяснят на другите как точно да управляват конгломерати, които общо взето са били изградени и контролирани от един човек в продължение на повече от две десетилетия, разпростиращи се в различни индустрии и сектори като свидетелство за прищявките им.

Някои от тях направиха плахи стъпки. 71-годишният Владимир Евтушенков през 2018 г. даде 5 на сто от холдинговата си компания на сина си.

Други имат малка представа кой ще управлява империите им, когато тях вече ги няма. 69-годишният Вагит Алекперов, който контролира Лукойл - вторият по големина руски производител на петрол, призна, че очаква да управлява компанията и през седемдесетте си години и не може да си представи синът му да поеме контрола в бъдеще.

Русия може да спечели много, ако контролът над голяма част от най-големите бизнес групи в страната бъде прехвърлен от един човек към група акционери.

Диверсифицираната акционерна структура би трябвало да означава по-прозрачни операции и по-добро корпоративно управление. Предаването на акции на надеждни заместници също така ще даде сигнал за доверие в механизмите за защита на частната собственост, липсата на които навредиха на репутацията на Русия сред чуждестранните инвеститори през последните две десетилетия.

Руският приятелски капитализъм, където цари политическо влияние, а контролираните от Кремъл служби за сигурност и бюрократи притежават повече власт от пазарната икономика, разчита в голяма степен на мъничка група мъже, контролиращи най-големите бизнеси в страната.

Най-ярката илюстрация на това може да се види всеки декември, когато Путин кани около 50 бизнесмени в Кремъл на годишна среща. Хората, които контролират всички най-големи бизнеси в Русия, се побират около една маса.

Много от тях не са склонни да споделят богатството си, но скоро ще бъдат принудени да го направят.

Ако всеки олигарх остави акциите си на няколко десетки души, Путин вероятно ще открие, че няма достатъчно голяма зала, в която да ги посрещне. Това би било добре дошъл знак за реформирането на руската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 11 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 4 години
Който дава, той и взема. Особености на руския бизнес. Забележи колко и с какви отстъпки дарява на фаворитите си Малкия Мук. В текста не е упоменато, че Малкото Муче построи и инфраструктура на обекта за над 1 млрд евро. " В убытки включены ряд серьезных льгот, которые есть у Ямал СПГ. Например, на 12 лет проект освобожден от налога на добычу полезных ископаемых (НДПИ), от налога на имущество, от уплаты НДС при покупке оборудования, не имеющего аналогов в России, а также от пошлин на экспорт СПГ. Кроме того, он платит налог на прибыль по льготной ставке 13,5 процента, а не 20 процентов."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 43 rate down comment 9
многодобре
преди 4 години
...като при нас, нали? ...*** те са още много назад в граденето на демокрация. Путин да се учи от действията на наш премиер и всичката онази сга н в правителство и парламент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 17
BobyB
преди 4 години
Какво го мислят толкоз, все едно са техни. Още утре Вожда може да им вземе всичко, ще им остане само това което са скрили по офшорки. Сигурно ще им стигне, щом дори и самият Вожд е скрил бая по Швейцария и тем подобни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 30
дядя Вова
преди 4 години
За олигарские не знам, но за либералите идва забвение.Най-тежкият техен гайдаровски форум остана без интерес от речта на Путин, а и министър-председател нито министър ги уважиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още