IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТОП 20 акции за следващото десетилетие

Лидерите се възползват от мегатенденциите - дигитализацията, растящото значение на Азия, бързата урбанизация и бумът на възобновяемите енергийни източници

08:12 | 13.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Getty Images</p>

Снимка: Getty Images

Archer Daniels

Добивите от пшеница, царевица, соя и други подобни продукти трябва да се удвоят, за да може до средата на века да бъдат изхранвани 10 милиарда души. Транспортът и търговията с аграрни стоки са основният бизнес на Archer Daniels Midland. Освен основния бизнес обаче компанията стартира и иновативни проекти. Така например тя започва да доставя съставки за вегетарианските бургери на бразилската компания Marfrig Global Foods, най-големият производител на кюфтета от месо в света. По отношение на опаковките от растителни източници компанията работи заедно с химичния концерн Dupont. А бизнесът с вкусови подобрители и продукти за спортисти е просто още едно сладко допълнение.

Veolia

Ако се повиши цената на въглеродния диоксид, компаниите ще трябва да намаляват своите емисии. Veolia Environment предлага техническите решения за това. Французите са иновативни и са активни в целия свят, а в Китай например са успешни с управлението на води в пречиствателни станции. Подразделението за управление на отпадъците и рециклирането също се радва на засилен интерес. От 2020 година пък всички училища във Франция са задължени да подобряват качеството на въздуха във вътрешните помещения, a компанията има решение и за това.

Сигурни във времена на кризи са приходите, които идват от дългосрочните договори с различните общини - за доставка на вода или управление на отпадъците. А програма за строги икономии трябва да свие дълговете до 2023 година и да подобри рентабилността. Пример за бизнеса остава американският пионер Waste Мanagement.

Iberdrola

Iberdrola ще генерира половината от своята енергия през следващите години от вятъра, слънцето и водата. До 2030 година испанците възнамеряват да построят нови вятърни паркове преди всичко по крайбрежието на Великобритания и на Северно море. В северната част на Испания компанията изгражда най-големия фотоволтаичен парк в Европа. Все още една седма от производството на енергия произхожда от ядрени централи. На фона на засилените дискусии за възможно по-ниските емисии на въглероден диоксид това не е непременно недостатък.

Финансовата база представлява стабилният и прогнозируем бизнес с мрежите, който генерира половината от печалбата. нови Импулси пък идват от електромобилността. Само в Испания концернът възнамерява да построи през следващите години 25 хиляди зарядни станции.

Vinci

До този момент политиката на ниски лихви окрили курсовете на акциите на европейските инфраструктурни компании. Да строиш бързо сега е доста изгодно. Но спадащата конюнктура ще накара компаниите в сектора да селектират внимателно проектите. Благодарение на приходите си от тол системи Vinci е по-малко зависима от строителните компании като цяло. Условията за тол таксите са държавно гарантирани и се фиксират за години напред. Сегашните стачки във Франция едва ли ще накърнят бизнеса в дългосрочен план.

Именно за да запази околната среда, Франция възнамерява да измести през следващите години все по-голяма част от транспорта върху релсите. През миналата година държавната ЖП компания инвестира около 10 милиарда евро. Vinci печели и от това, защото френската компания строи и управлява железопътни отсечки, като например тази между Париж и Бордо.

Novartis

За 9,7 милиарда долара Novartis купува американския биотехнологичен концерн The Medicine Company. С придобитото лекарство за холестерици швейцарската компания получава истински билет за бъдещето. Новото лекарство може да бъде купувано в бъдеще от над 50 милиона пациента.

В своята развойна дейност Novartis има поне 25 нови лекарства, които в средносрочен план ще могат да генерират приходи от над един милиард долара. Стабилните приходи и отчасти твърде високите цени на лекарства компенсират високите разходи за разработване. потенциал има и чрез преструктурирането на подразделението за генерични лекарства Sandoz.

Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Бойче,анализът ти е стандартен, което ще рече не особено применим в бъдеще.Ето ти някои неизвестни в повече:https://***.infacto.bg/kazust-kasem-solejmani-kato-bomba-ss-zaksnitel/Към края има: ...ще изгърмят банки... и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още