IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТОП 20 акции за следващото десетилетие

Лидерите се възползват от мегатенденциите - дигитализацията, растящото значение на Азия, бързата урбанизация и бумът на възобновяемите енергийни източници

08:12 | 13.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Getty Images</p>

Снимка: Getty Images

Примерът nifty-fifty

Но не на всички акции. Има един исторически пример за този списък, т. нар. nifty-fifty. 50 смели акции, които между 1964 и 1972 г. поскъпнаха с почти 200% по-бързо от борсата. Към тях Спадат Сoca-Сola, McDonald's и Walt Disney. Това са и днешни фаворити.

Но не всичко е вечно: Еastman Kodak и Xerox бяха победени от иновациите и конкурентите. Един преглед върху успешната фаза на nifty-fifty може да зададе насоката за шансовете и за бъдещето десетилетие. Така например тези акции нарастваха независимо от движението на икономиката, те имаха добре прогнозируеми приходи, което пък водеше до предсказуеми дивиденти.

Днешните nifty-fifty се възползват от мегатенденциите. Към тях спадат дигитализацията на всички области на живота, включително на медицината, растящото значение на Азия с увеличаването на покупателната способност на населението и средната класа там, растящото търсене на аграрни стоки, бързата урбанизация и бумът на възобновяемите енергийни източници.

Предимство в конкуренцията имат етаблирани компании с познати, имиджово позитивни имена. Картовият гигант Visa има ясно предимство пред борещите са често с проблеми финтех компании. В сектора на енергетиката испанската Iberdrola е в силна позиция благодарение на стабилното си подразделение за ВЕИ и географската си деверсификация. С Danaher придобивате дял не само в индустриална компания, но и в лидер в медицинската технология. Procter and Gamble се възползва с широката си продуктова гама от бейби бума и от все още нероденото поколение, което един ден вероятно ще печели достатъчно, за да може да си позволи лукс a la LVMH. Всяка от петте акции, както и останалите 15, би трябвало да привличат вниманието на далновидните инвеститори.

CME Group

Водещият борсов оператор за търговия с опции и фючърси предлага най-широкия спектър от деривати върху почти всички важни класове инвестиции. Той дори би спечелил от борсов срив, защото тогава ще се търгува още повече. Дневният обем на търговия на борсите на групата расте от началото на века със средно 12% годишно. Принос за това имат и придобивания - например на Chicago Board of Trade и на New York Mercantile Exchange.

Големината е решителна за бизнеса с борсите. Затова и CME търси нови цели за придобивания. А компанията не страда от липса на финанси. От 2012 г компанията е изплатила дивиденти за 12 млрд. долара.

S&P Global

В света има само три значими рейтингови агенции, а една от тях е S&P. Рейтинговият бизнес генерира почти половината от приходите на американския финансов концерн.

Тъй като задълженията на компаниите и държавите продължават да растат в световен мащаб, работата за инспекторите на кредитоспособността не стихва. Защото който иска да поеме нов дълг, има нужда от рейтинг. Към концерна спадат и компанията за анализ на данни S&P Market Intelligence, услуга за информация за цените за търговия със суровини, както и познатият оператор на индекси S&P Dow Jones.

Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Бойче,анализът ти е стандартен, което ще рече не особено применим в бъдеще.Ето ти някои неизвестни в повече:https://***.infacto.bg/kazust-kasem-solejmani-kato-bomba-ss-zaksnitel/Към края има: ...ще изгърмят банки... и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още