IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТОП 20 акции за следващото десетилетие

Лидерите се възползват от мегатенденциите - дигитализацията, растящото значение на Азия, бързата урбанизация и бумът на възобновяемите енергийни източници

08:12 | 13.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Getty Images</p>

Снимка: Getty Images

Danaher

Три стъпки са типични за историята на успеха на Danaher. Американците купуват водещи финансово стилни компании от браншове с бъдеще. В момента акцент се поставя на подразделенията за здравеопазване и медицинска технология. След това компанията натиска придобивките за възвръщаемост и се разделя от слабите части. Резултатът е повишаващи се приходи и печалба, която расте още по-силно.

Ако компанията стане твърде голяма и сложна за управление, е възможно ново отделяне на цели и корпоративни части, както стана през 2014 година. Акционерите ще спечелят и от сериозните акции по изплащане на дивиденти.

Microsoft

Microsoft е сред лидерите в технологичния сектор в няколко категории: облачни услуги сигурност, корпоративни предложения. Компанията се преобразува като водеща платформа, която достига чрез своите услуги до различни групи от клиенти, които от своя страна могат да осъществяват бизнес един с друг. Времената, в които Microsoft искаше просто да продава своята операционна система, отдавна са отминали.

След лидера Amazon Microsoft оперира една от най-големите облачни мрежи. Приходите в тази област растат с двуцифрени проценти. Двете компании се очаква да продължат да задържат конкурентите си на силна дистанция зад себе си.

Cadance Design

Незаменимо в производствения процес на чиповете е използването на достатъчно зрял софтуер - от проектирането и тестването на функционалностите, оптимизирането на процесите и дори опаковането му. Който участник в производството на чипове не иска да изостане от конкуренцията, не може да си позволи да свие инвестициите си в софтуера. От това печелят производителите на тези инструменти, което пък им гарантира известна независимост от икономическите условия.

Световен лидер в тази сфера е Cadance Design Systems. Едва след него се нареждат Siemens и Synposys. Ссамо тези три компании контролират три четвърти от този обещаващ пазар.

Palo Alto Networks

Главният изпълнителен директор Никеш Арора, който пое поста преди 19 месеца, поставя правилните акценти. От специалиста по IT сигурност той направи компания за пакетни услуги, защото много компании страдат от цял пакет проблеми със сигурността. Арора развива и силно растящия бизнес с облака. Наскоро компанията му придоби стартъпа Aporero, специалист по сигурност в облачните услуги.

Безупречната сигурност в облака, включително и при мобилните услуги - това е обещанието на калифорнийския концерн към неговите клиенти. Досега обаче нито той, нито конкурентите му успяват да сторят това. Благодарение на огромните средства, с които разполага обаче, Palo Alto Networks може да инвестира повече в новата генерация на технологиите за сигурност, отколкото неговите конкуренти.

TSMC

Apple вгражда собствени чипове в своите телефони, Nvidia снабдява геймърите по целия свят с графични чипове. Но те просто правят дизайна за тях. Самите чипове се произвеждат от TSMC.

Както е в автомобилната индустрия, строителните разходи за производствени обекти са гигантски. Едва малко производители на чипове оперират собствени заводи. Без собствена марка TSMC е най-големият в света производител на чипове като поддоставчик. Конкуренция има само от страна на Samsung, която също иска да се наложи като доставчик за други компании. Анализатори обаче се съмняват, че корейците ще успеят да наваксат технологичното предимство на тайванския концерн. Освен това TSMC разполага с парични средства за 14 милиарда евро в брой и печели достатъчно за да може всяка година да инвестира милиарди евро в разработката на нови заводи, но и да плаща дивиденти.

Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Бойче,анализът ти е стандартен, което ще рече не особено применим в бъдеще.Ето ти някои неизвестни в повече:https://***.infacto.bg/kazust-kasem-solejmani-kato-bomba-ss-zaksnitel/Към края има: ...ще изгърмят банки... и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още