IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ трябва да последва Федералния резерв

Така Европейската централната банка ще избегне поскъпващо евро в допълнение към директните икономически смущения, които се дължат на коронавируса

08:42 | 12.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на ЕЦБ във Франкфурт. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Централата на ЕЦБ във Франкфурт. Снимка: Bloomberg

Това, което е особено притеснително за кризата с Covid-19, е, че тя идва в момент, когато Кристин Лагард следва политическа програма за възстановяване на единството в управителния съвет на ЕЦБ и подобряване на репутацията на банката в Германия. Този дневен ред имаше смисъл. Годините на количествено облекчаване наслоиха негодувание сред германските спестители; мнозина го смятат за скъпа субсидия за по-бедните и по-малко фискално благоразумни страни от ЕС.

И въпреки това, колкото и да е добронамерена, стратегията на Лагард сега увеличава шансовете ЕЦБ да направи голяма регулаторна грешка. За да насърчи единството в управителния съвет, Лагард се солидаризира с аргумента, че ЕЦБ изчерпва боеприпасите си - линия, която ястребите в ЕЦБ, като управителя на Австрийската централна банка Роберт Холцман, холандския централен банкер Клаас Кнот и президента на Бундесбанк Йенс Вайдман, защитават, за да ограничат по-нататъшните монетарни стимули.

Аргументът обаче е отклоняващ от основния въпрос. Ако ЕЦБ иска да попълни патрондажа си, всичко, което трябва да направи, е да облекчи политическите ограничения, които е поставила върху своята програма за QE, според която покупките на облигации са ограничени до една трета от общия публичен дълг на дадена страна, а също и до не повече от една трета от конкретна дългова емисия. Беше създаден така нареченият капиталов ключ, който да предпазва ЕЦБ от нарушаване на забраната на ЕС за монетарно финансиране на публичен държавен дълг. Но реалността е, че няма нищо вълшебно във формулата на ЕЦБ; тя е политическа измама, макар и такава, която досега издържа срещу правните предизвикателства.

С други думи, ЕЦБ не изчерпва патроните, ако има възможност да попълни резервите си чрез обикновен политически акт. И все пак Лагард иска да избегне именно такъв прост политически акт и предсказуемо ожесточената борба относно промените в правилата между гълъбите и ястребите в ЕЦБ. Нейният подход е обратният на този на Драги (че ще направи „каквото и да е необходимо“), който пожертва благоразположението на ястребите в ЕЦБ и на германците към него в името на здравето на икономиката на еврозоната.

Нежеланието на Лагард да обиди германците, съчетано с по-нататъшно намаляване на европейските лихви, предполага, че отговорът на ЕЦБ на кризата с Covid-19 ще бъде твърде плах. Паричната политика не може да излекува проблемите, които вирусът причинява, но тя може да причини неблагоприятни последици.

Вирусът създава инерция в посока рецесия, която ще натисне еврото. Но ако паричните власти в Европа откажат да последват стимулите на Фед, естественият отговор на валутния курс ще бъде осуетен. Резултатът ще бъде засилване на еврото спрямо долара, което ще наложи допълнителна тежест върху икономиката на еврозоната, която тя не може да поеме в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
крас
преди 4 години
Колективната отговорност е най висша форма на безотговорност. Да се продължава с наливането на пари в НАЛУДНИЧЕВИ ИДЕИ и "ПРОЕКТИ" , което се извършва за сметка на икономиките на водещите в ЕС държави е не само безумие , но и лишено от какъвто и да е смисъл поведение. ЩО ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА Е ТАЗИ, В КОИТО СЕ РАБОТИ ПО НЯКАКВИ "ПРОЕКТИ" ПО КОИТО СЕ КАНДИДАТСТВА И СЕ ОДОБРЯВАТ ПО РЕД СЪЗДАВАЩ ОГРОМНА КОРУПЦИЯ И ГРАБЕЖ?!!КЪДЕ В ТАЗИ НАЛОЖЕНА ОТ ДРАГИ СХЕМА СА ПРИНЦИПИТЕ НА ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА ИЗГРАЖДАЩА СЕ ВЪРХУ КОНКУРЕНЦИЯТА , А НЕ ВЪРХУ ЗАБРАВЕНИ ОТ СОЦА ПОНЯТИЯ КАТО "ПРОГРАМИ" , "ПРОЕКТИ" И ПОДОБНИ НА ТЯХ КРЕТЕНИЗМИ ДОВЕЛИ ДО КРАХА НА ЕДНА НЕЛОША СОЦИАЛНА СИСТЕМА КАКВАТО БЕ СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА. Пример за една добре изградена финансово икономическа система е КИТАЙ. Вероятно и при тях има проблеми , но в ЕС системата е диаметрално противоположна на тяхната. Видяхме до какво доведе плана на Юнкер за директно вкарване на пари в икономиката. В България една държавна банка премина под юрисдикцията на Министерството на икономиката , но от това не последва нищо впечатляващо освен , че банката се превърна в портфейл на няколко наши олигарха с които разплащаха задълженията си към други кредитни институции.СИСТЕМАТА НА ЕС Е ТОТАЛНО СБЪРКАНА И ДОКАТО В НЕЯ НЕ СЕ НАЛОЖАТ ПАЗАРНИТЕ ПРИНЦИПИ И КОНКУРЕНЦИЯТА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ЖИВЕЕМ В КАПИТАЛИСТИЧЕСКО ОБЩЕСТВО С КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРИНЦИПИ, РАЖДАЩО САМО КОРУПЦИЯ И ГРАБЕЖ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още