IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът прави китайския модел да изглежда все по-добър

Демократичният световен ред преживя кризата през 2008 г., но този път може да няма този късмет

12:50 | 18.03.20 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Все пак фактът, че впоследствие Китай заяви, че се е справил с епидемията чрез енергично налагане на драконовска карантина на засегнатото население, докато водещата световна демокрация се колебаеше в своя отговор, ще бъде използван от поддръжниците на авторитаризма, за да твърдят, че тяхната система е най-добре подготвена за криза.

По-новите събития допълнително потвърждват тези разсъждения. Докато Америка изпитва затруднения да тества своите граждани и да изгради адекватни запаси от основни здравни продукти, като маски, китайското правителство (и водещи китайски фирми) осъществяват доставки за страни като Италия и дори за самите САЩ. Пекин обеща допълнителни средства за подпомагане на програмите на Световната здравна организация в бедните страни, а пропагандният отдел на Комунистическата партия разгласи стойността на този принос, като същевременно твърди, че вирусът по някакъв начин произхожда от САЩ.

Само преди няколко седмици, когато ефектът от коронавируса все още беше силно концентриран в Китай, доминиращото разсъждение беше, че Пекин отново е „болният човек на Азия“. Сега темата изглежда е, че коронавирусът показва колко много са паднали относителната сила и престижът на Америка. След 2008 г. това възприятие доведе до по-голямо желание на Китай да се противопостави на САЩ и на техните приятели и съюзници в Южнокитайско море, в международните институции и в преговорите за глобален отговор на климатичните промени. Без съмнение коронавирусът ще стимулира нови китайски усилия за изместване и дискредитиране на американското лидерство в световните дела.

Разбира се, това, че възприятието на кризата се промени толкова бързо, ни напомня за непредсказуемостта на този психологически баланс на силите. Все още има прозорец - макар и бързо затварящ се - Вашингтон да предприеме действия.

Необходимите стъпки включват да се поведе Г-7 към създаването на многостранен икономически пакет за стимулиране; насърчаване на международното сътрудничество за намирането на ваксина и управление на трансграничните последствия от болестта; предоставяне на по-последователни и ефективни насоки за местните и щатските власти, които се стремят да смекчат щетите; помощ в разказването на опита на демокрациите, които се бореха с болестта, докато оставаха верни на своите ценности; и възприемайки това като възможност за възстановяване на способностите на обществената дипломация, необходими за водене на битката за глобалните възприятия с Китай.

Ако администрацията на Тръмп успее да се справи с това, тя ще може да измести краткосрочната траектория на кризата - и дългосрочното въздействие върху американското лидерство.

Тук историята от 2008 г. е важна. Двама президенти, Джордж У. Буш и Барак Обама, предприеха непопулярни, но необходими действия, за да не се превърне кризата в глобална икономическа катастрофа. Те показаха решително лидерство при спасяването на големи финансови институции и подпомагането на важни производители като автомобилната индустрия; те използваха иновативни механизми, включително Програмата за облекчавване на проблемни активи (TARP), за да влеят ликвидност във финансовата система и да разрешат проблема с токсичните активи; те използваха Г-7 и Г-20 като средства за многостранен отговор.

Тези силни мерки помогнаха на САЩ да се възстановят по-бързо, отколкото очакваха първоначално много анализатори; те показаха, че периодите на интензивно напрежение могат да се превърнат във витрини на американската устойчивост. Ако САЩ обаче не успеят да повторят това представяне днес, коронавирусната криза ще нанесе големи щети на суперсилата и световния ред, които вече са претърпели твърде много такива през последните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
Някой да те кара насила?? Сам четеш и влизаш, нали??!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ала бала глупости не ми се слушат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 5
dikens15
преди 4 години
Забележи, че евентуалната ваксина, която Перукан е искал да купи е щяла да бъде само за граждани на САЩ. Май такъв им е бил и първоначалният план- да останат изолирани, докато другите страдат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
dikens15
преди 4 години
Скоро ще видиш и бита на западняците, а защо е бил такъв стандарта при тях пак ще си го обясниш като почнат да падат планините от дългове и кредити. Обикновено по простите хора гледат само как живеят другите , но не могат да си обяснят каква е причината за това, цъкат с език и се кланят до земя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 5
dikens15
преди 4 години
Държавата, която искаше да спечели от заразата в Китай е същата, чиито президент предложи 1 трил.долара на немската компания CurVac за ексклузивни права за потенциалната ваксина срещу вируса. Това, че се простреляха в крака краварите показва само колко им е умственият капацитет. https://btvnovinite.bg/svetut/donald-tramp-predlozhil-1-mlrd-dolara-na-nemska-biofarmacevtichna-kompanija-za-vaksina-sreshtu.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Пудел, пак ли ти бе??!Айде, осветли аудиторията коя държава спечели от вируса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 4 години
За "привлекателността" на китайския модел може да говори само човек, който не е ходил там.Препоръчвам на всеки защитник на китайския модел да отиде и да види бита на средния китаец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 6
dikens15
преди 4 години
Консумирането на диви животни е въпрос на културни традиции и особености. Не на жизнен стандарт и при всяка държава и народ е различно. Ти още ли не разбра, че вирусът е изкуствено създаден( има четири белтъка на СПИН добавени към старият вирус, не е мутирал)??? Как мислиш кой и защо има интерес от зараза в Китай??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
Даже и изгрева и залеза на слънцето карат китайският модел да изглежда по-привлекателен. А това че благодарение на китайците корона вирусът мутира и настана пандемия, също е част от привлекателността му. Ако не бяха прилагали така упорито прилепите в "народната медицина" и не бяха ги хапвали за обед и вечеря вирусът можеше и да не мутира и да предизвика настоящата пандемия. Забележете, че повечето атипични пневмонии тръгват от Китай. Поради "привлекателността "на модела си, те непрекъснато консумират диви животни(плъхове, змии, гущери, скакалци, саламандри, прилепи) и се случват зоонзи колкото си щеш. Колкото до лекарството то е японско, патентовано 2014 година против грип. Не лекува изцяло но намалява значително времетраенето на заболяването, фибрилитета и пораженията на белият дроб(до 75%).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
korn
преди 4 години
Според мен САЩ от много години не са това което бяха. Не знам защо продължава тази истерия, че САЩ командват света и са отговорни за всичко което се случва. Колкото до Китай и великия му модел, всичко е един балон. Китай разчита най вече на производство и износ. Сега например ЕС затваря граници. В ЕС сме 500 милиона, като можем да произвеждаме абсолютно всичко което идва от Китай. Имаме пари, знания, технологии. Ако спрем вноса от Китай и други, безработицата в целия ЕС ще падне до нула. Ще се затворим и ще живеем добре. Но Китай на кой ще продава, на Пакистан и Русия, или на Конго? Ами ако всички държави от тъй наречения Запад спрат вноса от Китай, от кво ще се изхранват 1,5 милиарда китайчита. Всяка суперсила може да бъде съборена ако решат другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още