IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ трябва да предприемат финансова защита първо за гражданите и потребителите

За разлика от банковите спасявания преди 12 години, сега е нужно да се социализират не само загубите, но и печалбите на фирмите

15:10 | 23.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Децата ми посещават обществени училища в Ню Йорк, заедно с 1 милион други. Една от причините училищата да изчакат известно време преди да затворят заради епидемията е, че три четвърти от учениците живеят на или под границата на бедността.

Един от всеки 10 е без дом. Мнозина набавят по-голямата част от калориите си за деня чрез безплатни училищни закуски и обеди.

Това е една от многото причини, поради които съм за незабавните плащания в брой към хората, предложени от много икономисти. В идеален свят бихме направили това след проверка на доходите, но сега няма време за това. Можем да възстановим неоснователните  плащания след края на кризата чрез данъчния кодекс. Междувременно бих насърчила онези, които не се нуждаят от чековете си, да ги дадат на тези, които имат нужда от тях: работници като моята чистачка, които не могат да работят от вкъщи.

Много бих се радвала също да видя тримесечен федерален мораториум върху всички наеми, ипотечни плащания и вноски по студентски дългове, както и държавно възстановяване на всички разходи за здравеопазване, свързани с вируса.

„Най-важната стъпка в момента е отсрочването на дълговете“, казва кредитният експерт Ричард Вейг, който е изследвал последствията от минали финансови кризи. „Не вярвам, че това ще бъде вредно за икономиката в дългосрочен план.“

Що се отнася до корпоративните спасявания, малките и средни предприятия трябва да са на първо място. Над 96 на сто от тях казват, че вече усещат болката от Covid-19, а над половината твърдят, че в настоящата ситуация няма да могат да останат в бизнеса повече от три месеца, показва проучване на Goldman Sachs.

На тях трябва да им се отпуснат субсидии, а не заеми. Мнозина не биха могли да издържат допълнителна дългова тежест. Тези малки и средни предприятия, които съставляват 83 от заетостта в САЩ, трябва да бъдат на първо място. За разлика от големите компании, техните капиталови разходи нараснаха през последните години. Това са предприятията, които сега трябва да спасим.

В този дух законодателите трябва да се срамуват, че законопроектът за вирусната помощ, приет от Конгреса, даде на големите компании, а не на по-малките, картбланш за платен отпуск по болест на работниците. Доколкото Вашингтон предприема корпоративни спасителни мерки, те не трябва да са насочени към големите компании.

Ако тези компании искат държавни пари, те трябва и да защитават работниците си. Вашингтон също трябва да обмисли възможността за участие в тези компании чрез привилегировани акции. За разлика от банковите спасявания преди 12 години, нека сега да социализираме не само загубите, но и печалбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
крас
преди 4 години
Като пълен лаик неразбиращ от борси и финанси изразявам скромното и мнение, че срива на фондовите борси е резултат не толкова на обратното изкупуване на акциите от инвеститорите , а от БЕЗУМНАТА ПОЛИТИКА НА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПАРИЧНАТА МАСА ПРИ ПРОВЕЖДАНА ПОЛИТИКА НА НАМАЛЯЩИ СЕ ЛИХВИ.Резултата: НАД 50 % ОТ СТОЙНОСТТА НА АКЦИИТЕ СЕ ОКАЗВА , ЧЕ Е ЗАЕМЕН КАПИТАЛ , довел до надуване на БАЛОН който сега се спука. Гърмежа на борсовите измерители, които за съжаление се превърнаха в КАЗИНА залагащи БЪДЕЩИТЕ ДЪЛГОВЕ И ПЕЧАЛБИ на корпорациите, а не тяхната реална пазарна стойност, доведе и до финансов срив на издадените от банките ИПОТЕЧНИ ОБЛИГАЦИИ за които все още се мълчи. Вместо да бъдат фалирани през 2008 година Фреди Мак и Фани Мей продължиха да работят и правят това което са правили и преди - ДА СЪЗДАВАТ ТОКСИЧНИ ОБЛИГАЦИИ С РЕЙТИНГ "ААА". При съставянето на пакетите през 2008 година им помагаха същите рейтингови агенции, които го правят и сега - ФИЧ, МУДИС И СТАНДАРТ ЕН ПУАРС.НИЩО СТАРО НЕ Е ЗАБРАВЕНИ И НИЩО НОВО НЕ Е НАУЧЕНО ОТ КРИЗАТА ПРЕЗ 2008 ГОДИНА. Американския пазар си остана все така БЕЗ РЕГУЛАЦИИ , освободен за СПЕКУЛА И ИЗМАМИ. ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА ТЕЗИ ДНИ Е НЕСЪПОСТАВИМО С 2008 ГОДИНА !!Съпоставянето може да става само с 1929 година и ГОЛЯМАТА ДЕПРЕСИЯ обхванала пазарите на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още