IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С маска или без – какво казват експертите?

Длъжностните лица в Китай, Хонконг и Тайван препоръчват тази мярка на многолюдни места като автобуси или метро

08:38 | 31.03.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

4. Какви са насоките за работещите в здравеопазването?

Медицинските протоколи в САЩ изискват пациентите, заподозрени в инфекция с вируса Covid-19, да бъдат изолирани и да им се донесе маска. Обикновено това ще бъде типът, който носят хирурзите - свободният, едноразмерен тип маска, която е правоъгълна, когато е сгъната. Носи се за защита на други хора чрез улавяне на респираторни капчици, съдържащи вируса. Лекари и сестри, които се занимават с такива пациенти или с потвърдени случаи, трябва да носят по-сложна маска, наречена респиратор, която е предназначена да защити потребителя.

  1. С какво са различни те?

Те се предлагат в различни размери, така че да могат да бъдат прикрепени към лицето на потребителя, за да осигурят плътно прилепване. Това принуждава потребителя да изтегля въздух през филтъра на устройството, а не през пролуките отстрани. Те са проектирани да предпазват не само от дихателните капчици, но и от по-малки аерозолизирани частици, които могат да пренасят инфекциозни агенти и да плават известно време във въздуха. Не се съобщава за предаване по въздуха на Covid-19, но има риск някои медицински процедури, като трахеотомия и изсмукване на дихателните пътища, да генерират вирусно замърсени аерозоли. Респираторите са неудобни за носене за дълъг период от време. Те генерират топлина и оказват натиск върху лицето, а някои хора установяват, че затрудняват дишането, което може да ги направи неподходящи за хора със сърдечни и дихателни проблеми.

  1. Как професионалистите се справят с недостига?

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията издадоха указания как лекарите да се справят с ограниченото количество. Мерките, които не отговарят на обичайните стандарти, включват използването на респиратори извън определения им срок на годност и носенето на един и същ в присъствие на няколко пациенти, без да се отстраняват. Агенцията заяви, че ограничената употреба на респиратори може да се наложи, но в редки случаи. В краен случай може да се прибегне до непроверени версии, включително домашно приготвени маски. Някои американски болници вече са възприели тези възможности, като няколко вече призоваха обществеността да шие маски.

7. Има ли недостатъци носенето на маска?

Адамс казва, че хората, които не са обучени как да ги използват, са склонни често да докосват лицето си, което може да увеличи шансовете им да се заразят с коронавирус. СЗО подчертава, че ако ще използвате маска, жизненоважно е да го правите правилно: да я сложите с чисти ръце, да я смените веднага щом стане влажна, да я отстраните без да докосвате предната част и след това да си измиете ръцете, както и да я изхвърлите правилно. СЗО не препоръчва повторната употреба на маски, които са направени за еднократна употреба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
Bones
преди 4 години
Елементарната логика сочи, че ако маските не вършеха работа, то лекарите изобщо нямаше да си правят труда ди ги носят. А сега по същество. Вируса се предава по капков път и за да е ефективен се нуждае от определена концентрация. Целта на маските е да спрат не аерозолните частици, а тези, които могат да попаднат под формата на кашлица или прикрепени към финни прахови частици. Ако можете да намалите шанса да се заразите с 70 - 80 % не бихте ли го направили?А въпросните "дебати" както у нас, така и навсякъде другаде се дължат на факта, че никой не може да се осигури нужните маски за населението, при все, че има недостиг за самия медицински персонал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Добре, аз от 3 седмици, излизам само до магазина и толкова (работя от вкъщи), според тях, ако аз нямах интернет вкъщи, а в аптеките маски няма, откъде да се снабдя с такава? Да умра от глад, за да не ме глобят с 5000лв ли? Ако не могат да осигурят 7-10млн маски за многократна употреба (че за еднократна ще отидат 10 пъти по толкова), да не измислят тъпотии изобщо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
dr.5rov
преди 4 години
Явно носенето на маски зависи от контекста на конкретните случаи и няма общоприето мнение. В този случай всеки си избира правилата, които следва. Аз лично приех, че трябва да нося маска не толкова да се пазя от другите, а да пазя другите от мене. Заедно с дистанцията между нас, това дава почти 100% защита. Ако и те постъпват така спрямо мене, всичко е ОК. В ситуация сме, когато за да се пазим самите ние, трябва да пазим другите около нас от себе си, а това е нещо много нетипично за общество ни. Дано се научим на това. Ще ни е полезно и за в бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още