IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специалният подход се провали: Япония и Сингапур преминават към твърди мерки

Във вторник японският премиер ще обяви нови строги мерки, а градът държава най-сетне затваря училища и детски градини

16:00 | 06.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Улиците в Тикио все още са препълнени с хора. <em>Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg</em></p>

Улиците в Тикио все още са препълнени с хора. Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg

По този начин пакетът ще изглежда по-голям, отколкото във финансовата криза преди повече от десет години: през 2009 г. страната отпусна стимулиращи пакети в размер на около 475 милиарда евро.

Една от мерките предвижда изплащането на 300 000 йени (2550 евро) за около една пета от 53 милиона домакинства, които страдат особено силно от загубата на приходи. Освен това има различни опции за пряка и непряка помощ, като например увеличени субсидии за заплати на служителите, специални заеми за самостоятелно заетите лица и големи корпорации. Разглежда се и закупуването на корпоративни облигации от държавните банки.

В сравнение с други страни Сингапур досега бе рай за любителите на разходките на открито. Но икономическите цифри сочат в ясна посока: На 3 април „Citymapper Mobility Index“ беше 50 процента под стойността преди кризата. Но от вторник повечето работодатели в метрополията на малко под шест милиона души трябва да изпратят служителите си у дома.

Само компании, които се считат за съществени, могат да продължат да работят както обикновено. Сред тях са доставчици на здравни услуги, както и супермаркети, банки, химически заводи и фабрики за чипове. От друга страна, компаниите, чиято работа в момента правителството счита за ненужна, трябва да преминат към работа от дома, или да се затворят изцяло, ако това не е възможно. От сряда нататък училищата и детските градини също ще бъдат затворени.

Правилата засега трябва да се прилагат за един месец. „Трябва да действаме сега, за да предотвратим ескалация на инфекцията", каза премиерът Ли в речта си. Сингапур съобщава за много малко коронавирусни зарази в сравнение с повечето страни в Европа или САЩ - около 1300 случая и общо шест смъртни случая са докладвани през уикенда.

Но Ли вижда причина за безпокойство: Той се притеснява, че пътят на инфекцията вече не може да бъде точно проследен във всеки случай на заболяванията. Според него това е индикация, че хората, чиято инфекция не е открита, се движат свободно из града

Ли сравнява по-строгите мерки с предпазителя в кутия за захранване: Те са аварийна спирачка в системата, за да се предотврати по-лошото. „Знам, че работниците и компаниите ще бъдат силно засегнати“, каза той. „Ще им помогнем да преодолеят това“.

Министърът на финансите Хен Суи Кийт представи „бюджет за солидарност“ в понеделник, за да смекчи икономическите щети. Това е третият пакет от държавни стимули от началото на кризата. Страната ще преодолее кризата заедно и ще излезе по-силна от от нея, написа заместник-ръководителят на правителството през уикенда във Facebook.

Целта на правителството да избегнaт тълпите, се провали на много места през уикенда. Търговските центрове преживяха истински прилив на посетители в магазини, които засега са затворени.

Дългите опашки се образуваха пред синкепурската Ikea, тъй като в търговската зала бяха допускани само ограничен брой купувачи. Компанията публикува необичаен призив към клиентите на своята уеб страница: „Ако е възможно, помислете за отлагане на пазаруването!“

По материали на Handelsblatt, Spiegel и Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
IQ96
преди 4 години
Спомням си, че някои сочеха Сингапур като пример, но нещата май се обръщат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още