IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специалният подход се провали: Япония и Сингапур преминават към твърди мерки

Във вторник японският премиер ще обяви нови строги мерки, а градът държава най-сетне затваря училища и детски градини

16:00 | 06.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Улиците в Тикио все още са препълнени с хора. <em>Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg</em></p>

Улиците в Тикио все още са препълнени с хора. Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg

В крайна сметка седмиците на несигурност вече свършват. Вече няколко седмици експерти настояват правителството да активира новия Закон за извънредни ситуации, който бе приет през март. Защото, преди всичко в Токио броят на случаите на Covid 19 скочи силно. В неделя бе съобщено за нови 144 случая в неделя. А броят на недекларираните случаи е особено голям поради специфичния подход на Япония по отношение на тестовете.

За разлика от други страни, Япония не тестваше масово, за да предотврати рано веригите на инфекция. Вместо това здравните власти се фокусираха върху огнищата на инфекции и тежки случаи, след което ги изолираха в болниците. А в последствие посолствата на Германия, Франция и САЩ предупредиха своите граждани, че истинският брой на заразените хора в Япония не може да бъде надеждно оценен.

Критично настроеният към правителството епидемиолог Кентаро Ивата от университета в Кобе смята този метод за нелош: „Това не е лошо само по себе си“. Защото на северния японски остров Хокайдо местната власт е успяла да ограничи огнището въпреки ниския протокол за тестване.

Освен това, със затварянето на училищата, физическото разстояние и навика да се носят маски и миене на ръцете често, случаите дълго време растят бавнно.

„Но един от проблемите в Япония е, че ако план А не успее, няма план Б", каза Ивата. А план А очевидно не сработи в по-гъсто населените метрополиси.

Експертите са загрижени не само за рязкото покачване на инфекциите, но и за микса на заразените. В почти две трети от случаите вече не е възможно да се проследи къде са били заразени хората. Освен това по-специално 20- до 40-годишните сега разпространяват вируса.

Губернаторът на Токио Юрико Коике и няколко нейни колеги помолиха гражданите преди две седмици да не напускат апартаментите, ако е възможно, и да не излизат вечер. В неделя тя дори призова по телевизията премиера Абе да обяви извънредното положение. Ситуацията е критична. Здравеопазването може да се срине под нарастващото бреме на пациенти с Covid 19, казва тя.

Коике се надява, че извънредното положение може да забави огнището. Като първа мярка тя обяви, че ще премести леките случаи на Covid 19 от болниците в хотелските стаи. Но в сравнение със стъпките, предприети в Европа, тя почти няма право на строги принудителни мерки.

Така например тя може само да призове хората да не напускат домовете си. Който го направи, не може да бъде наказан. Компаниите също могат да нарушат призива за затваряне на магазини, без да се страхуват от високи глоби.Но пък сега губернаторите на съответните региони получиха ново право - да конфискуват важни продукти, земя и сгради.

Освен това, след положителните реакции на молбите на местните власти, наблюдателите се надяват, че жителите са готови да си сътрудничат и призивите да бъдат последвани от действия.

Оценка на услугата „Citymapper Mobility Index“ показва, че мобилността на жителите на Токио временно е намаляла с между 9 и 13 процента от нормалната стойност в средата на миналата седмица. Това са стойности, сравними с тези в Берлин. В страни с твърди мерки за излизане, като например испанската столица Мадрид, цифрата е едва два процента.

Междувременно икономисти от Goldman Sachs за Япония предупредиха, че едномесечната извънредна ситуация в столичния регион може да свие икономиката на Япония с още 0,7 процентни пункта в базовия сценарий. През текущото тримесечие брутният вътрешен продукт може да падне с 10,6 процентни пункта в сравнение с предходното тримесечие.

Спадът през текущата година се увеличава до 20 процентни пункта при симулацията, ако бъде обявено извънредното положение и при съседните префектури Канагава, Чиба и Сайтама. Икономистите все още не са изчислили влиянието при частичното ограничаване на дейността в Осака.

Според наличната информация правителството на най-задлъжнялата индустриализирана държава ще приеме нов стимулиращ пакет във вторник, за да смекчи икономическите последици от извънредната ситуация. Общо се очаква жителите и предприятията да получат 60 трилиона йени (510 милиарда евро) за покриване на разходи, заеми и други мерки.

Последна актуализация: 05:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
IQ96
преди 4 години
Спомням си, че някои сочеха Сингапур като пример, но нещата май се обръщат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още