IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да инвестираме във времена на несигурност?

Гледайки към бъдещето, инвеститорите трябва да имат предвид уроците от предишни кризи

12:47 | 02.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Пазете се от дълговия риск

Много бизнеси фалират, когато се изправят пред икономически шок, често поради липсата на краткосрочно финансиране. Централните банки обещаха подкрепа, но тя не винаги постига целите си - и (съвсем правилно) правителствата внимават със спасяването на големи корпорации, които всъщност не се нуждаят от помощ.

Производителите със сложни вериги за доставки могат да се изправят пред различно предизвикателство - чакането всеки доставчик да се върне към пълното производство. Модерният автомобил има 30 000 части и всички трябва да са налични.

Определете новите победители

В по-положителен план ние започваме да идентифицираме секторите, на които ще разчитаме в бъдеще. Това включва компании, които ни позволяват да работим от вкъщи - от доставчици на телекомуникации до антивирусен софтуер, облачни изчислителни хъбове и (в моя случай) отдалечени помощни бюра, когато нещата се объркат.

Компании като Amazon, която търси да наеме 175 000 нови служители, които да се справят с допълнителното търсене, може да се разглеждат като част от решението при тези обстоятелства. Въпреки че Amazon е най-голямото вложение на фондовете ми, все още бих искал тя да плаща нормални данъци.

Победителите в областта на здравеопазването може да се окажат по-сложни за идентифициране. Изглежда ясно, че нашите болници ще се нуждаят от по-голям капацитет, за да се справят с по-нататъшните вълни от подобни вируси и други пандемии. Този допълнителен капацитет ще бъде в интензивното лечение, но също така, вероятно, в други критични области като дихателната, бъбречната и сърдечно-съдовата грижи.

Във Великобритания това изисква планиране и инвестиране чрез Националната здравна служба. В други страни е по-малко ясно кой би платил за това. В система със смесено плащане или основно частно осигурена система, като САЩ, изглежда няма очевиден механизъм.

Освен това компаниите не желаят да се възприема, че се възползват от настоящата криза. Американската фармацевтична компания Gilead се отказа от кандидатстване за „изключителен статут“ относно евентуалното си лекарство срещу Covid-19, което би я превърнало в монополен снабдител. Човек се надява това да не възпре другите да преследват потенциални лекове и ваксини.

Наблюдавайте правителствените интервенции

И накрая, държавата реши да разшири много рязко ролята си на пазарите по време на тази криза. Да ни казват да си стоим у дома е очевидно оправдано. Поемането на заплатите на изпратените в отпуск служители е щедро. Настояването финансовите компании да не изплащат дивиденти обаче е по-трудно да се оправдае и ще намали подкрепата, която пазарът предоставя на тези компании в дългосрочен план.

Стремежът да се смекчи икономическото въздействие е похвален. Както обаче установихме през 70-те, често се оказва много по-трудно държавата да се оттегли, отколкото да се намеси.

70-те години ни научиха на други ценни уроци. Може да отнеме известно време, но бизнесът преминава през тези времена и може да се окаже изключително изобретателен в справянето. Семената на радикална положителна промяна често се посяват в дълбините на кризата. През 1975 г., докато Великобритания беше вперила очи в дистопичния свят на „Оцелелите”, Маргарет Тачър пое контрола над консерваторите, а Брайън Клъф бе назначен за мениджър на борещия се за оцеляване във втора дивизия футболен отбор Нотингам Форест. Четири години по-късно Форест бяха короновани като европейски шампиони. Що се отнася до Тачър...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още