IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът на Бавария преобръща надпреварата за канцлерския пост

Маркус Зьодер стана най-популярният политик в Германия заради поведението си по време на коронакризата

20:08 | 30.04.20 г. 1
<p>
	Канцлерът на Германия Ангела Меркел не иска да се кандидатира за пети мандат и битката за стола и става все по-заплетена. <em>Снимка: Bloomberg/Geert Vanden Wijngaert</em></p>

Канцлерът на Германия Ангела Меркел не иска да се кандидатира за пети мандат и битката за стола и става все по-заплетена. Снимка: Bloomberg/Geert Vanden Wijngaert

Ако не беше пандемията, Лашет вероятно вече щеше да е „помазан“ за лидер на християндемократите. Преди вирусът да спре големите събития в Германия, партията на Меркел бе решена да избере своя нов лидер на специална конвенция на 25 април.

Умереният лидер на Северен Рейн-Вестфалия все още може да бъде водещият кандидат за този пост, когато решението се върне на масата на преговорите на редовната конвенция в началото на декември. След като популярността му обаче избледнява, вратата се отваря широко за Зьодер да претендира за кандидатурата.

Това решение ще бъде от решаващо значение за бъдещето на Германия. На фона на уменията за управление на кризи на Меркел през последните седмици популярността на християндемократите скочи, както показват проучванията на общественото мнение. С подкрепа от около 38% групата има по-голяма подкрепа от Зелените и социалдемократите, взети заедно.

Същевременно онлайн изданието Politico посочва, че макар обичайните политически ритуали, от изказванията до дрязгите и дебатите, засега да се водят по-приглушено на фона на коронакризата, кандидатите за стола на Меркел не пропускат възможност да се изявят. „За щастие на германците обаче Меркел, чиято популярност в момента расте, още не е хвърлила ръкавицата на ринга“, посочва изданието.

Ако Християндемократическият съюз успее да удържи позициите си, съмненията, че следващият канцлер ще дойде от редиците на партията са малки. Преди кризата наследникът й се смяташе, че ще е един от тримата - Армин Лашет, депутатът Норберт Рьотген или Фридрих Мерц, бивш високопоставен служител на партията и депутат. Засега обаче е трудно да си представим, че някой от тях притежава качествата, за да управлява най-голямата и най-важна държава в Европа, посочва Politico.

„Въпреки големите им усилия, кризата направи тримата мъже, които се борят за ръководството на християндемократите, да изглеждат като бели джуджета в орбитата на суперновата Меркел“, пише още в анализа.

Същевременно Зьодер получава все по-високи оценки за справянето с кризата в Бавария. Оценката за одобрението му в провинцията достига 94% този месец – най-високият рейтинг на политик в Германия. Очарованието на Зьодер и управлението на кризата явно резонират не само на местно ниво, но и сред германците в останалата част от страната. Най-голямото му предизвикателство обаче е да убеди Християндемократическият съюз, че би бил на мястото си в лидерския стол.

Засега Зьодер настоява, че няма по-големи стремежи и се задоволява да ръководи Бавария.

Другият неофициален кандидат е здравният министър на Германия Йенс Шпан. Звездата му изгря също заради кризата. Много преди германците да осъзнаят какво се задава Шпан предупреждаваше. Сега той се нарежда до Зьодер и Меркел по популярност.

Шпан се кандидатира за най-високия пост на Християндемократическия съюз през 2018 г. и загуби от Анегрет Крамп-Каренбауер, която се отказа от поста заради серия скандали. Той реши да не участва директно в последната надпревара. Той подкрепя Армин Лашет, защото ако Лашет спечели, Шпан ще е на практика номер 2 в партията и ще бъде директно позициониран да го наследи един ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 4 години
Печелившата ДЪРЖАВА ще е тази която ПЪРВА ИЗЛЕЗЕ ОТ КРИЗАТА С КОРОНА ВИРУСА. Засега виждам само една държава която е направила това - КИТАЙ. Останалият свят облъчван от МЕДИЙНАТА ИСТЕРИЯ и ОБЪРКАНИ ПОЛИТИЦИ продължава да трепери от страх неосъзнавайки , че "ЛЕКАРСТВОТО" което предлагат е по тежко от самата болест.РЕЗУЛТАТА ВЕЧЕ Е НАЛИЦЕ. Официално регистрираните в САЩ безработни са над 30 милиона души и по размер надвишават броят по време на ДЕПРЕСИЯТА от 1929 година. ЗАРАДИ НЕАДЕКВАТНОТО ПОВЕДЕНИЕ И СТРАХА НА СЪЩИСАНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ СВАТА ИЗПАДНА В ДЕПРЕСИЯ ОТ КОЯТО ЕДИНСТВЕНИЯТ ПЕЧЕЛЕВШ ЩЕ Е КИТАЙ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още