IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията може да е единственият изход за задлъжнелите икономики

Отложеното търсене заради коронавируса и прекъсването на световни вериги на доставки могат да ускорят процеса

10:35 | 13.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

В това се крие инфлационният риск за посткоронавирусния свят. Като част от нарастващата реакция срещу глобализацията като цяло, и по-специално спрямо Китай, държавите заплашват да върнат своите офшорни платформи у дома. Токио задели 243 млрд. йени от рекордния си спасителен пакет на стойност 108 трлн. йени, за да помогне на японските компании да изтеглят операциите си от Китай. Лари Къдлоу, отговорник за икономическата политика при президента на САЩ Доналд Тръмп, намекна за подобни антикитайски мерки от страна на американските компании.

Връщането на производства у дома противоречи на всичко, което знаем за сравнителните предимства от Дейвид Рикардо. То може да увеличи сигурността на доставките, но ще означава и местни производители с по-високи разходи.

Нещо повече, използването на веригите за доставки срещу Китай обещава да осее глобалните производствени системи с препятствия. Инфлацията няма да се върне, докато рецесията се задълбочава. Но с възстановяването един нов свят на фрагментирани, по-скъпи вериги за доставки може да промени нещата.

Растящите дефицити и дълг може да задълбочат проблема. Засега никой не се притеснява от тях заради убеждението, че лихвите ще останат на нула завинаги. Но с раздробените доставки, които са напът да повишат инфлацията, това предположение ще бъде тествано.

За задлъжнялата американска икономика ръстът на лихвите, продиктуван от инфлацията, ще забави растежа. Публичният дълг върви към 120 на сто от брутния вътрешен продукт през 2025 г. спрямо 79 на сто през 2019 г. и много над рекорда от 106 на сто след Втората световна война.

Историята сочи, че инфлацията може да е единственият изход. След Втората световна война САЩ избягват от публичните си дългове чрез рефлация. Публичният им дълг намалява с по 0,9 процентни пункта годишно от 1947 до 1957 г., докато номиналният брутен вътрешен продукт, подпомаган от ускоряването на инфлацията, се увеличава със 7 на сто годишно. Съотношението на дълга към БВП скоро след това спада до 47 на сто. Днес би имало сравнимо свиване на дълга, ако инфлацията отново достигне 5 на сто.

При нищожни лихви, неограничено количествено облекчаване и масивен дългов товар инфлацията може да бъде единственият път за САЩ и други задлъжнели западни икономики. Пазарите на акции и облигации вероятно ще се раздрусат в отговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
ПИЧ
преди 3 години
Тия статии за инфлацията много ме притесняват. Какво стана с това решение на Конституционния съд на Германия против ЕЦБ. Дано малко се постреснат и да ограничат паричната емисия и паричната маса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още