IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният преход е застрашен от блокирането на доставките на критични минерали

Геополитиката ще остане фактор дори и в един напълно електрифициран свят

15:36 | 17.05.20 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Опасения относно етичните практики при добива

Някои от използваните днес практики за добив на редкоземни елементи са неефективни, опасни, замърсяващи и са обект на социални протести. Около 20% от производството на кобалт в Конго разчита на миньори, които извличат минералите с елементарни инструменти в опасни условия. Обработката на редкоземните метали включва големи количества вредни химикали и отделя големи обеми прахови частици и отпадъчни води, които не винаги се обработват по подходящ начин. Този начин на добив представлява допълнително предизвикателство за стабилното снабдяване с минерали предвид нарастващите социални и екологични проблеми.

Блокадите водят до забавяне или ограничаване на инвестициите

През последните няколко седмици много компании забавиха изготвянето или свиха бюджета си за планирани инвестиции в резултат на продължителната хуманитарна криза и ниските цени. Данните сочат, че одобренията на нови проекти се забавят и че годишните бюджети за проучване вероятно ще спаднат с 30% в сравнение с 2019 г., което ще има дългосрочни последици за предлагането на редкоземните метали и подобните на тях елементи, критични за зелената енергия. Тези съкращения на разходите засягат непропорционално новите мини или новите участници на пазара, като ограничават възможността купувачите да диверсифицират източниците на доставка.

Въздействието на спада на инвестициите варира според типа минерал. При някои елементи, особено по отношение на медта и никела, ще се почувстват сериозни дисбаланси в предлагането през следващите години.

3а

Фокусът върху запасите от редкоземни елементи е критичен за енергийния преход

Тъй като внедряването на технологиите за чиста енергия се ускорява, повечето от разходите в тази сфера могат да спаднат още повече, като компаниите се възползват от технологичното обучение и икономията от мащаба. Разходите за полезни изкопаеми обаче може да се придвижат в друга посока, ако инвестициите не успеят да поддържат растежа на търсенето, изпращайки пулсации по цялата верига на предлагане.

Тези въпроси трябва да бъдат поставени на дневен ред. Кризата с доставките на петрол има широки последствия за всички превозни средства, които използват рафинирани горива. Недостигът или излишъкът на минералите, необходими за производството на батерии, засяга само предлагането на нови превозни средства с акумулаторни батерии на пазара, а не всяко електрическо превозно средство на пътя. Въпреки това съществува риск ценовата волатилност при минералите да забави внедряването на чисти технологии в много области - възможност, която светът не може да си позволи, предвид неотложността на ограничаването на парниковите емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
ти си пример за човек , дето вярва на медиите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 3 години
Заглавието е безсмислено, даже няма да го чета натам... историята е пълна с примери за измисляне на алтернативи когато го няма даден ресурс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
особено на руските медии и руските ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
видиотяването е част от задачите на медиите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Valentin13
преди 3 години
въглища има колкото искате, не ни товарете с вашите фантазии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още