IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдбата на ЕС зависи от кризата на идентичността в Германия

Страната трябва да направи своя избор - европейска Германия или германска Европа

11:46 | 30.05.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Това е променящият се баланс, на който сега почива бъдещето на Европа. Тежестта на ЕС в света обикновено се измерва чрез значителното му икономическо влияние. Блокът обаче е по същество политически субект. Бъдещето на еврото, и в крайна сметка на ЕС, не зависи от здравето на италианската банкова система, а от политическия ангажимент на най-силната държава членка. ЕС може да игнорира напускането на Великобритания, но не може дълго да оцелее при немско безразличие.

За лидерите от Бон европейска Германия е очевиден и лесен избор. Общността за въглища и стомана и Европейската общност бяха път към помирение и източник на легитимност за новата германска държава. Заедно с членството в НАТО, те очертаха стремежа на новата република към евентуално обединение с окупираната от СССР Източна Германия. Помогна и това, че Европа предложи отворен пазар за немската индустрия. Повече Европа, с други думи, означаваше повече Германия.

Хелмут Кол беше последният канцлер, носещ мантията на Ман. Сделката, която той сключи с Франсоа Митеран за създаване на еврото, беше едновременно награда за съгласието на френския президент за обединението на Германия и, по мнението на Кол, гаранция, че новата Германия ще се придържа към своята европеичност.

Логиката зад европейската Германия изглеждаше по-малко очевидна за поколението от негови сънародници, родени след войната. От време на време Меркел излага аргумента за националния интерес зад членството в ЕС: държавите не могат сами да решат глобални проблеми, като Германия е по-богата и по-сигурна заради мястото си в съюза. Този прагматизъм се смеси с решителност, когато през 2012 г. тя реши, че нито Европа, нито Германия могат да си позволят разпадане на еврото. Меркел рядко показва признаци за споделяне на емоционалната привързаност на Кол към интеграцията. Според господстващата аксиома Берлин ще направи толкова, колкото е необходимо, за да спаси съюза в моменти на криза, но не повече.

На последната пресконференция с Макрон езикът на Меркел сочеше, че това може би се е променило. След три години отхвърляне на повечето идеи на френския президент тя заяви, че е време да „отвърнем“ на най-голямата криза в историята на ЕС: „Германия и Франция се борят заедно за европейската идея.“

По-малко сигурно е дали това предвещава постоянни усилия от страна на Берлин за приключване на недовършената работа в еврозоната - създаване на икономически съюз наред с паричния. Ако съдим по досегашния опит, хамилтъновците вероятно ще бъдат разочаровани. Оптимистите поддържат идеята, че с наближаването на края на мандата си Меркел търси място в европейските учебници по история.

Така или иначе, неизбежната истина е, че ЕС може да работи само ако Германия иска. Това изисква политическата класа в страната да издигне отново аргумента за европейска Германия дори когато останалата част от континента се приспособява към германска Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
dikens15
преди 3 години
Споко, не се вълнувай толкова. Така се говори сега, за да им развържат кесиите( ако мине номера) и да ги ограбят. След това други неща ще пишат- мултикултурна, многонационална и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
" Deutschland , Deutschland uber alles ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
Да разучаваме ли вече " Deutschland , Deutschland
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
Нещо твърде много започнаха да ни облъчват с прогермански коментари под формата на "разсъждения за бъдешето на Европа". Дали е случайност или пък не? Наивност е да смятаме, че може да съществува Германска европа. Нищо, че този въглед е разработен още 30 и някоя си година миналия век от германски икономист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
еее, нема как да се смее..требва да е над 130 годишен :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Горките германци. Всички ги притискат да създадат Съединени Европейски Щати и да бъдат лидери на съюза. Накрая в името на разбирателството ще се съгласят и наследника на Меркел ще бъде новия Канцлер на Европа. И там някъде, на един далечен остров, един възрастен мъж се подсмихва под мустак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още