IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успешните инвеститори се учат от историята и историците

Настоящата криза ускори съществуващите инвестиционни тенденции

15:44 | 03.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на Нюйоркската фондова борса. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Сградата на Нюйоркската фондова борса. Снимка: Bloomberg

Урокът от историята обаче е, че след известно време ще се върнем към нещо като нормалност. Така че сектори като пътуванията, които бяха изоставени от пазарите, може да си струва да бъдат преразгледани от инвеститорите, които знаят, че могат да държат акциите им от три до пет години.

От друга страна, някои съществуващи тенденции вероятно са били ускорени от кризата. Онлайн поръчките на стоки изглежда ще заемат трайно по-висок дял от разходите. Работата в домашни условия, която от години е практична, може да се превърне в норма и пътуванията до работното място да бъдат ограничени за постоянно.

Това оформя начина, по който инвестираме. Закупихме акции на телекомуникационни компании, които изглежда ще просперират поради нашата засилена зависимост от високоскоростни комуникации. Не си представям скоро да купуваме каквито и да било офис сгради в централен в Лондон.

И какво можем да научим от историята? Твърде много инвеститори ограничават своите изследвания до американската и европейската история. Манията по лалетата и сривът на Уолстрийт няма да ви кажат как да се справите с пандемията (а Черната смърт е твърде отдавна, за да представлява полезен пример). Бих препоръчал да изучавате и азиатските пазари. Затова съм в Япония поне веднъж годишно от 2002 г. насам и често в Китай.

Азия се възстанови от Сарс, Мерс, птичи грип и свински грип в близкото минало. От този опит научихме, че след всички тези пандемии животът в крайна сметка се връща към нормалното, дори пътуванията. Но също така знаем, че азиатският бизнес не просто се възстанови. Японските компании често са критикувани, че имат много силни баланси, но тези баланси са необходими за справяне с периодичните кризи.

На икономическия фронт европейските икономики не се бяха изправяли пред дефлационен натиск, какъвто сега срещаме. Но глобалните фонд мениджъри, които инвестират в Япония, имат десетилетния опит на дефлационната среда. Въпреки че японската икономиката растеше доста бавно в сравнение с други, в страната има множество бизнеси от световна класа, които се оказаха отлични инвестиции през последните години - особено компании, доминиращи в индустриалната автоматизация. Инвеститорите купуват компании, а не държави, и все още могат да правят пари на стагниращи пазари.

Този начин за управление на парите отнема време - той е комбинация от общо проучване и подробно изследване на компаниите. Ако искате да се опитате да биете пазарните индекси, имате два варианта - направете го сами или изберете професионален мениджър. Както винаги в историята миналото представяне не е гаранция за бъдещото. Професионалните фонд мениджъри живеят с тази реалност всеки ден - и при всеки кратък период на надпазарно постижение ще откриете сред квалифицираните ръководители и редица късметлии.

Но проучете как даден екип се представя спрямо своя бенчмарк във времето, през бичи и мечи фази, и ще придобиете по-добре информирана оценка дали той показва последователни умения или е по-добре сами да избирате акциите. Каквото и да решите, моят съвет би бил този на сержантът ветеран от Hill Street Blues, американското полицейско шоу от 80-те: „Нека сме внимателни навън.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още