IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Либия е губещият от войната между Турция и Русия

Провалената обсада на Триполи е врата към мира, но само ако външните сили прекратят конфликта си

17:53 | 01.06.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Либия Файез Сарадж на среща с бившия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Премиерът на Либия Файез Сарадж на среща с бившия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Снимка: Bloomberg

След намесата на НАТО се срещнах с Хафтар, човек с либийско и американско гражданство, живял години близо до Вашингтон. Бях впечатлен от неговата енергия и стремеж и се надявах, че той може да бъде част от разрешаването на напрежението в страната след отпътуването на мисията на НАТО.

Но с проточването на гражданската война след 2014 г., Хафтар поведе кампания за военна доминация, като накара държави от целия регион да се намесят за или против него. Турция беше особено ангажирана и даде подкрепата си за правителството в Триполи. Русия се присъедини към арабските държави, подкрепящи Хафтар, като изпрати една комично неспособна наемническа група, милицията Вагнер, за да опита да тласне събитията в полза на генерала. Наемниците бяха позорно отзовани по въздух тази седмица, но се говори, че руски военновъздушни сили са били разположени в подкрепа на войските на Хафтар.

Независимо от това правителството в Триполи изглежда все по-уверено в наземните си операции, а турските въздушни сили (включително сложни дронове) имат силен ефект. Цялата работа е ехо от така наречената Велика игра, която британците и руснаците водеха в Централна Азия през 19 век, а сега разиграват в Северна Африка.

Всичко това се случва на фона на разпространението на коронавируса в региона, като вниманието на много глобални сили, включително САЩ, е отклонено. И все пак само през последната година загинаха хиляди, а повече от 200 000 бяха изселени от домовете си. Ескалирането на конфликта ще означава и повече нелегална миграция към Европа по опасните морски пътища.

САЩ не са напълно абдикирали. В края на януари държавният секретар Майк Помпейо присъства на международна конференция в Берлин, която целеше да подтикне враждуващите страни към преговори. Но Турция и Русия, мотивирани от петролното богатство и регионалното влияние, така и не постигнаха сделка. Вероятно е сега неуспехът на силите на Хафтар да даде отново шанс за мир.

За САЩ най-добрият курс е да си партнират с ЕС за рестартиране на преговорите някъде в Западна Европа. Те трябва да притиснат Турция, съюзник в НАТО, да преговаря с Русия за намаляване на военна подкрепа от страна на двете държави, да постигнат споразумение с арабските страни от Персийския залив (които вече не притежават петролни богатства, позволяващи им да се месят в чужбина) и Египет с цел оставяне на либийците да разрешат споровете си вътрешно, да спомогнат за прекратяване на огъня, което може да рестартира производството на петрол, и да осигурят хуманитарна помощ за овладяване на коронавируса.

Замяната на брутален диктатор с десетилетна война беше тъжен изход за 6-те милиона либийци. За САЩ и Европа подпомагането им да намерят път към мира не е само хуманитарен императив - то е пряка отговорност, предвид лошия резултат от намесата на НАТО през 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 5
serafima
преди 3 години
Добавям. Нищо добро не носи американската "демокрация" на тези държави. Никой не иска и да си спомни за "пролетта" в Северна Африка. Помните ли, когато г-жа Килъри Клинтън ходи до Либия и после каза: "Аз отидох, видях и той (Кадафи) беше убит". Същинска цезърКА.А пък вие се упражнявайте да пишете срещу Русия. Може и да ви плащат, а може просто да сте късогледи. Особено работи за ФАЩ това да изкарвате руснаците технологично изостанали.И се надявайте, че когато (и дали ще) дойдат Ф-16, които боко плати кеш, за да получи индулгенция, как ще джитка той из околностите и ПЛАШИ руснаците. АМА МНОГО ЩЕ ГИ Е СТРАХ. Само дето няма никакви установки към тях - в чисто туристически атрактивен фасон са. А пък в САЩ се похвалиха, че с парите НИ, който боко занесе, са открили 40 000 нови работни места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
"тебе кво те топли това ?" ... че по евроатлантически и комшийски , ако решим с турците да си фъркаме из расия с Ф16-ки нема кво да ни спре ... :))) извън шегата , която не е много шега но все пак , зетя на ердоган е създал турско фърчило за $5млн. което носи турска бомба за $50х с активно лазерно насочване и активна система за РЕБ (дето вика дядя вова) , с която попилява един от експортните безаналогови шлагери на рассия във ВПК на цена от $15млн бройката ... който би трябвало според характеристиките си и цената за която се продава точно това да прави , което не прави ... :)))и опорката "непробиваеми руски ПВО системи" се люшка из основи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ватeнките пак разкрити, със свалени ***, едвам успяха да избягат вагнерчетата...а за руските тенекии да не говорим, щом турски, повтарям турски дронове ги правят на г*з!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
демокрацията със шоколадова глазура само най отгоре ... под нея е същността и .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Hahoto
преди 3 години
"Замяната на брутален диктатор с десетилетна война беше тъжен изход за 6-те милиона либийци. За САЩ и Европа подпомагането им да намерят път към мира не е само хуманитарен императив - то е пряка отговорност, предвид лошия резултат от намесата на НАТО през 2011 г." ----------------------Е нали НАТО остана да демократизира Ирак. Там не си отидоха, стояха и още стоят и резултата е същия като в Либия. Нали НАТО демократизира Афганистан...дълги години, ама нещо накрая взе да се прегръща с талибаните... Иначе сатват големи философи, като се изтропат на метеното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
тебе кво те топли това ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
турски дронове с/у руските панцир ... 10броя за няколко дни ... айде няколко са били в покой и неактивирани , ама другите са си работели в боен режим с включено сканиране ... Бащицата да се замисли за едно дивизионче , че сърбите нали си накупуваха панцири , да ги държим под контрол ...https://t-intell.com/2020/05/22/lethal-stalkers-how-turkish-drones-are-neutralizing-haftars-pantsirs-in-libya-bda/същото като в сирия , ама по-мащабно ... :))) ... интересно , аз съм го пропуснал , ама в либия миналата година за първи път турците са ползвали лазерно оръжие . свалили са китайски дрон с тяхна мобилна лазерна установка ... ердоган нема да има спирка , са като пусне и самолетоносачът ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още