IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският кръстоносен поход срещу газопроводите на Путин

Незавършеният „Северен поток 2“ влошава отношенията между Вашингтон и Москва и би могъл да повлече в битката и Брюксел

08:14 | 22.06.20 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският президент Владимир Путин. <em>Снимка: Andrey Rudakov/ Bloomberg</em></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/ Bloomberg

"Западноевропейските енергийни компании в Австрия, Германия, Франция и Холандия поеха ангажимент да инвестират почти по 1 млрд. евро в проекта. Повече от 1000 компании от 25 държави са напълно ангажирани да подпомогнат на проекта да бъде завършен", заяви говорителят на "Газпром" Себастиан Сас.

Жозеп Борел, върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, заяви миналата година, че „ЕС не признава екстериториалното прилагане на американските санкции, които според него противоречат на международното право“. 

Писмото, изпратено на 23 март от френския евродепутат Еманюел Маурел до ЕК, което задава въпроса какво възнамерява да направи Брюксел, за да защити европейските компании, участващи в проекта, засега остава без отговор.

Когато Allseas изостави проекта, през януари руският президент Владимир Путин се закле, че страната му може да завърши работата по изграждането на газопровода сама до края на годината.

„Академик Черский“ отплава от Японско море към Балтийско море, пристигайки през май. До средата на миналия месец въздушните снимки показваха, че редица тръби се преместват в логистичната база на Nord Stream 2 край германското пристанище Мукран.

Правни съмнения

Въпросът дали „Академик Черский“ технически или дори законно може да завърши проекта дори и след като Датската агенция по енергетика позволи на Nord Stream 2 да работи, остава.

И все пак според говорител на агенцията това разрешително не може да влезе в сила, докато не ѝ бъде представен актуализиран план от компанията оператор относно строежа.

След като това се случи, „ние ще преценим дали планът е в съответствие с разрешителното и екологичната оценка“, посочват от агенцията.

Условията на разрешителното също предполагат, че тръбата ще бъде положена от кораб, снабден с динамично позициониране - система, позволяваща на кораба да бъде по-маневрен. Това е изискване за района на Прибалтика, тъй като там все още се предполага, че има активни плаващи боеприпаси от времето на Втората световна война.

Според Матеуш Кубиак, анализатор от Esper, още пред март Русия е обявила търг за закупуване на части за динамично позициониране, с които да бъде оборудван „Академик Черский“, като корабът вече е претърпял модернизация.

Кубиак споделя, че окончателното полагане на оставащите тръби ще се осъществи в рамките на три до четири месеца.

Последна актуализация: 05:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Руснаци и американци се карат кой да ми зареди БМВ-то, а аз отивам на почивка в Гърция. Хвърлям им едно педесетаче и им викам, разделете го момчета, не се карайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Да не би да си минавал покрай едно чекмедженце и да си се облажил от съдържанието му? Сериозно обаче, той си мисли че го е вкар** на всички. Освен че ще транзитира руска газ, намеши араби и италианци със строителството, *** с покупката на тръби, американци със компресорните станции, опитва се да излъже Европа че тръбопровода не попада под пакетите и т.н. Сметката ще я платим ние, така както платихме глобата от 77 млн евро за Булгаргаз за неизпълнение на директивите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
Докато свят светува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
какъв турски поток ... ?! такова нещо няма ! в БГ имаме "разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница" ... велик е Баце ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Спящият бик
преди 3 години
"...Подобни санкции се предполага, че ще важат и за газопровода Турски поток, пише Politico."И аз отдавна предполагам, че ще спечеля от тотото, но...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
mick
преди 3 години
Могат, правят го. Да видим докога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още