IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският кръстоносен поход срещу газопроводите на Путин

Незавършеният „Северен поток 2“ влошава отношенията между Вашингтон и Москва и би могъл да повлече в битката и Брюксел

08:14 | 22.06.20 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският президент Владимир Путин. <em>Снимка: Andrey Rudakov/ Bloomberg</em></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/ Bloomberg

Състезанието

Дали новият американски законопроект може да премине и двете камари на Конгреса преди строителството да завърши е въпрос, за който още няма ясен отговор. 

„Американците имат още няколко месеца, за да приемат закона, да атакуват "Северен поток 2" и да спрат проекта“, изтъква Кубиак.

Но дори строителството да приключи, това не означава, че "Газпром" ще бъде свободен да започне доставките на газ веднага.

Най-важното изискване на датското разрешително - сертификат за завършване с приложимите стандарти – който също може да попадне в обхвата на американските санкции.

Датското разрешително посочва конкретно норвежката компания Det Norske Veritas като независима проверяваща страна на трета страна, натоварена с проверката на газопровода, която също може да бъде засегната от санкциите.

Според Кубиак „Газпром Флот“ ще бъде в центъра на снайпера на санкциите, тъй като върху компанията вече действат санкции, наложени от САЩ още през 2016 г. в отговор на анексията на Крим и използването на военна сила в Украйна.

Ако Вашингтон приеме законодателството - или действително наложи декемврийските санкции срещу основната организация на "Газпром", нещо което досега се въздържаше да направи - това би оказало огромен натиск върху ЕС, който ще трябва да реагира срещу компанията, доставяща около 40% от природния газ в Европа.

„Трябва да помним, че в енергетиката съществува взаимна зависимост“, заяви Жозеп Борел миналия месец на годишната конференция на посланиците в Германия. "Нуждаем се от интелигентен баланс между твърдост и санкции спрямо Русия с внимателен опит за ангажиране в конкретни области“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Руснаци и американци се карат кой да ми зареди БМВ-то, а аз отивам на почивка в Гърция. Хвърлям им едно педесетаче и им викам, разделете го момчета, не се карайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Да не би да си минавал покрай едно чекмедженце и да си се облажил от съдържанието му? Сериозно обаче, той си мисли че го е вкар** на всички. Освен че ще транзитира руска газ, намеши араби и италианци със строителството, *** с покупката на тръби, американци със компресорните станции, опитва се да излъже Европа че тръбопровода не попада под пакетите и т.н. Сметката ще я платим ние, така както платихме глобата от 77 млн евро за Булгаргаз за неизпълнение на директивите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
Докато свят светува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
какъв турски поток ... ?! такова нещо няма ! в БГ имаме "разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница" ... велик е Баце ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Спящият бик
преди 3 години
"...Подобни санкции се предполага, че ще важат и за газопровода Турски поток, пише Politico."И аз отдавна предполагам, че ще спечеля от тотото, но...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
mick
преди 3 години
Могат, правят го. Да видим докога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още