IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съюзниците на Америка трябва да се подготвят за президентство на Джо Байдън

С приближаването на изборите през ноември европейците не трябва да гледат отстрани

17:40 | 19.06.20 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Байдън има всички шансове да свали Тръмп. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Байдън има всички шансове да свали Тръмп. Снимка: Bloomberg

Победа на Байдън сама по себе си не би променила света. Не можем да си затваряме очите за ожесточеното китайско-американско съперничество, колкото икономическо, толкова и стратегическо. Близкият изток е далеч от мира. Руският президент Владимир Путин не показва особени признаци за изоставяне на реваншизма си. Напрежението от глобализацията и неравенството ще продължи да подхранва популизма. Основите на мултилатерализма са силно разклатени в момент, в който е необходимо той да се изправи срещу екзистенциалната заплаха от глобалното затопляне. Това са предизвикателства далеч от разрешаване дори от най-доброжелателното американско ръководство.

Както и да е. След капризността на Тръмп, наличието на президент, който цени съюзите, готов е да върне САЩ в Парижкото споразумение относно изменение на климата и иска да укрепи, а не да разруши отворения либерален ред на Запада, би било значителен напредък. Това ще възроди  изгубените поради войнствения унилатерализъм на Тръмп възможности. Това че демокрация е в отстъпление по целия свят отразява в значителна степен презрението на лидера на най-мощната демократична държава в света.

Така че сега не е време приятелите на Америка да гледат отстрани. Вместо това те трябва да обмислят сериозно как биха могли да бъдат партньори в усилията за възстановяване на международната система, основана на правилата - ред, който би бил отхвърлен най-вероятно от Китай и Русия, но такъв, който е жизненоважен за запазването на демократичните ценности, от които зависят сигурността и просперитетът на Запада.

Байдън, както знаем, е твърд привърженик на НАТО. Избирането му би било моментът европейските членове на алианса да изпълнят своите обещания за по-голям принос към него. Демократическият кандидат също заяви, че би желал да спаси ядреното споразумение с Иран. Какво може да направи Европа, за да убеди Техеран да отговори на разбираемите опасения на много американци?

Отвъд тези регионални безпокойства европейските правителства, заедно със съюзници като Япония, Южна Корея и Австралия, имат роля в изработването на широка западна стратегия спрямо Китай, която съчетава необходимото сътрудничество с Пекин със стабилна защита на западните интереси и ценности. Избухванията, санкциите и заплахите на Тръмп дадоха оправдание на европейците да избягват трудния избор.

Еднополюсният момент - онзи кратък период след края на Студената война, когато изглеждаше, че САЩ могат да прекроят света по свое усмотрение - си е отишъл завинаги. Но президентството на Тръмп показа разрушителния потенциал на американското отдръпване от международното лидерство. Офертата, която съюзниците ще отправят към президента Байдън, трябва да е търсеща партньорството. Разбира се, Тръмп може да спечели изборите. Но в този случай всички залози са изключени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
нивото и професионалната ти компетентност са на изключително ниско ниво...да не кажа ниво на малцинствата.... тук всеки ще ти го каже ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
импе , това четиво достоверно ли е за тромбона или да търся нещо друго ... ?!https://money.bg/ceo/kak-donald-tramp-napravi-milioni-ot-nay-golemiya-si-biznes-proval.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 4
korn
преди 3 години
Това ли ти е примера. Доналд Тръмп, сина на милионер, който чрез сложни сделки, построи небостъргач в САЩ. Не ми звучи велико. Дядо му например, германец, е бил истински предприемач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
И кой си ти, че да коментираш нивото ми... камо ли професионалната ми компетентност? Ти изобщо някога направил ли си каквото и да е смислено изказване в тоя форум - по каквато и да е тема? 90% от изказванията ти са просто хейт срещу доста по-умните от тебе, останалите 10% са на нивото на Шишо Бакшишов !!! Че на тебе дори лоботомия да ти направят докторите - околните изобщо няма да го разберат по твоите писаници !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Качамаков - то първо се чете, после се коментира. Дори Доналдът да е станал милиардер за първи път отчасти с парите на баща си - мултимилионер, то не е така втория път. Прочети само как е построил Тръмп Тауър и то още доста млад - какви сложни сделки са били нужни за целта, коато дори местните власти са се опитали всячески да го бойкотират и как след завършването на сградата всички "разбирачи" са били категорични, че няма никакъв шанс дори да си избие парите, камо ли да излезе на печалба. И да сравняваш тоя велик строител с *** сорос, който цял живот е правил мръсотии на хората и на цели държави, без нищо да създаде, говори доста за тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 3
korn
преди 3 години
За пример ще ти дам Сорос, човека който често е изобразяван като императора от Междузвездни Войни. Преди години един тип прави гениален бизнес ход и за един ден печели милиарди като успява да нокаутира Английската Банка. Ей това е велик инвеститор и предприемач. Дай пример за Тръмп, щото за мен е един наследствен богаташ. Може и да греша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 1
korn
преди 3 години
И аз много се забавлявам как панелни мишки скачат геройски да защитават своя вожд, в случия милиардер който живее в голямото си имение, харчи кинти за партита, женки и забави, до като белите мишки се чудят как да изкарат месеца. Слушам начина по който говори великия предприемач, и е е мога да кажа че е умен. Все едно да слушаш Борисов, и да заключиш че този човек е мега умен. Колкото до великия предприемач, я кажи с каква своя бизнес операция ще остане в историята Доналд?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Добре че си учител по философия. Колкото и деца да осакатиш откъм знания, няма да е фатално за тях. Чудесно е, че не преподаваш математика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Не, Инвесторът - Байдън няма над 50% шанс. Той няма и над 10% шанс. Отворете си очите за някои елементарни неща:1. Байдън е страдаща от деменция развалина. На предизборните диспути великият човек така хубаво ще го разиграе, че това нищожество ще си забрави и името и ще стане за посмешище на целият свят.2. Байдън е затънал в корупция мерзавец и това го знае цял свят. Руди Джулиани се е върнал от украйна сигурно с купища документация и доказателства - как от та държава бяха откраднати стотици милиарди. Когато Доналд извади и това - байдън не само ще си забрави името, но ще забрави и да говори... може би и да диша. 3. Този опит за майдан, дето спретнаха либерастите, ще им изиграе мpъсен номер. Дори и слепите видяха до какво ще доведе власт на т.нар. "демократи" - и до какво води тя и СЕГА там където местната власт е техни ръце - беззаконие, анархия, толериране на бандитите от институциите, катастрофа на правовия ред, капитулация на държавната власти на полицията в частност. Кой нормален човек ще гласува за тия? За байдън ще гласуват само утайките, социопаpaзитите, крадците и мародерите - но те слава богу още са под 20% от хората в тази велика страна. Иначе действително не може да се отрече, че "демократите" на дело показват толерантство към "дискриминираните и онеправданите" - преди - президент избран заради цвета на кожата му, че дори и преизбран, въпреки жалките му качества. После - кандидатка - само защото е жена - макар единственото и постижение някога е, че навремето е прелъстила един напет саксофонист от училищният оркестър. Сега - кандидат - ***, дето самите "демократи" очакват, че ще изпадне във вегетативно състояние още преди края на мандата си. Следващият път сигурно ще издигнат за кандидат: направо мъртвец.... или може би спинозен паралитик с противоестествени секcyални предпочитания?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Интересно, Качамаков - ти от каква позиция казваш, че великият човек "не е особенНо умен"? - от позицията на непризнат гений може би - или на трилионерче... ама в банкноти то Монополи? Ного се забавлявам когато някакви панелни мишки оспорван умът на един от най-великите предприемачи на последните десетилетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още