IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съюзниците на Америка трябва да се подготвят за президентство на Джо Байдън

С приближаването на изборите през ноември европейците не трябва да гледат отстрани

17:40 | 19.06.20 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Байдън има всички шансове да свали Тръмп. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Байдън има всички шансове да свали Тръмп. Снимка: Bloomberg

Победа на Байдън сама по себе си не би променила света. Не можем да си затваряме очите за ожесточеното китайско-американско съперничество, колкото икономическо, толкова и стратегическо. Близкият изток е далеч от мира. Руският президент Владимир Путин не показва особени признаци за изоставяне на реваншизма си. Напрежението от глобализацията и неравенството ще продължи да подхранва популизма. Основите на мултилатерализма са силно разклатени в момент, в който е необходимо той да се изправи срещу екзистенциалната заплаха от глобалното затопляне. Това са предизвикателства далеч от разрешаване дори от най-доброжелателното американско ръководство.

Както и да е. След капризността на Тръмп, наличието на президент, който цени съюзите, готов е да върне САЩ в Парижкото споразумение относно изменение на климата и иска да укрепи, а не да разруши отворения либерален ред на Запада, би било значителен напредък. Това ще възроди  изгубените поради войнствения унилатерализъм на Тръмп възможности. Това че демокрация е в отстъпление по целия свят отразява в значителна степен презрението на лидера на най-мощната демократична държава в света.

Така че сега не е време приятелите на Америка да гледат отстрани. Вместо това те трябва да обмислят сериозно как биха могли да бъдат партньори в усилията за възстановяване на международната система, основана на правилата - ред, който би бил отхвърлен най-вероятно от Китай и Русия, но такъв, който е жизненоважен за запазването на демократичните ценности, от които зависят сигурността и просперитетът на Запада.

Байдън, както знаем, е твърд привърженик на НАТО. Избирането му би било моментът европейските членове на алианса да изпълнят своите обещания за по-голям принос към него. Демократическият кандидат също заяви, че би желал да спаси ядреното споразумение с Иран. Какво може да направи Европа, за да убеди Техеран да отговори на разбираемите опасения на много американци?

Отвъд тези регионални безпокойства европейските правителства, заедно със съюзници като Япония, Южна Корея и Австралия, имат роля в изработването на широка западна стратегия спрямо Китай, която съчетава необходимото сътрудничество с Пекин със стабилна защита на западните интереси и ценности. Избухванията, санкциите и заплахите на Тръмп дадоха оправдание на европейците да избягват трудния избор.

Еднополюсният момент - онзи кратък период след края на Студената война, когато изглеждаше, че САЩ могат да прекроят света по свое усмотрение - си е отишъл завинаги. Но президентството на Тръмп показа разрушителния потенциал на американското отдръпване от международното лидерство. Офертата, която съюзниците ще отправят към президента Байдън, трябва да е търсеща партньорството. Разбира се, Тръмп може да спечели изборите. Но в този случай всички залози са изключени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
един от кандидатите на демократите , дето прави добро впечатление , но отпадна за няколко гласа ...https://***.businessinsider.com/who-is-andrew-yang-bio-age-family-key-positions-2019-3и един от кандидатите на републиканците , дето също прави добро впечатление , но тромбона го отвя с прocтотията си ... :))) ... а и там една аржентинка има в миналото му ... :))) ... хамериканците не прощават такива неща ... https://***.businessinsider.com/who-is-mark-sanford-bio-age-family-key-positions-republican-2019-9не е да няма , но ще гледаме дъртите белоглави старци ... :))) ... по-големият въпрос е защо няма такива кандидати у нас и защо сме длъжни вместо за политики и идеи в държавата да си говорим по цял ден за кирливите ризи на различни калинки , независимо от партийната принадлежност ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
Инвестора трябва да се чете наобратно ... хич не е важно какво сънуват Блумбъргови !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
да се подхотвят за байдън..но все пак да не забравят че ще управлява тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
не знам за какви фашисти говориш. прочети днешната статия на Дан Хенингер в Уолт стрийт Джърнъл - Масово бягство на семейни, работещи и нормални хора от всички американски градове. и не става въпрос за дълъг процес, а за нещо което се случва сега. а Ню Йоркските полицаи си приготвят стачка на 4 юли, наречена - Да дадем независимост на града.в Америка има много свестни и добри хора и няма да стоят със скръстени ръце, когато ненормалниците вилнеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Статистиката е в полза на Тръмп. През последните 50 години единствено Буш баща е управлявал само един мандат. Но изненади винаги са възможни. Аз лично бих предпочел либералите пред фашистите. Особено ако последните са абсолютни смешници и некадърници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
serafima
преди 3 години
Защо дори не се шепне за безчестието на Байдън и как той с това ще оглави САЩ? Защото тези, които говорят в негова полза, са върло против Тръмп? Това достатъчно ли е? Такава беше атаката и при кандидатурата на Килъри Клинтън, която е характерна с думи като: "Отидох в Либия, видях и той (Кадафи) умря". Браво на нея. Същинска цезърка. И какво се случва с Либия оттогава? И какво се стане (още) с Украйна покрай Байдън? Ех, МЕЧТИ, неолиберални! Имате още МНОГО РАБОТА в САЩ преди да погледнете на тях като досегашната сила. В момента имате СТРАШНО ОСТРИ ПРОБЛЕМИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
Valentin13
преди 3 години
прав си. това е световна битка, не само американска. и то не е Тръмп срещу Байдън, а живота на нормалните хора срещу варварите-разрушители
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
Hahoto
преди 3 години
В българския сайт на Блумбърг и сие, подобни статии ще четем и две седмици след края на изборите в САЩ, без значение кой е спечелил! На "барикадата" са всички "прогресисти", зелени талибани и прочие радетели на онова статукво, което е толкова хубаво, когато са на власт. И колкото повече наближават изборите, толкова по-разгонени за власт ще стават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
Valentin13
преди 3 години
Тръмп ще е президент колкото и да вряскат бляклайфметърс и да палят и да взривяват. социалистическата революция в САЩ няма да успее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Хаха. По-скоро гледайте вицето на Байдън, защото него ще избират американците. Байдън е на 78 ноември. Тея демократи толкова ли не можаха да извадят някой поне с 20 години по-млад или тайно се надяват да пробутат вицето за президент. Някой Обама пак.Шепнете го колкото тихо искате, но САЩ може да изберат нов президент, пише Филип Стивънс за Financial Times.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още