IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания може да се окаже водена за носа в играта с ЕС и САЩ

Според търговски експерти Вашингтон и Брюксел използват Лондон, за да получат предимство един срещу друг като част от собствения си търговски танц

15:15 | 15.06.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Междувременно в британския кабинет бушува дебат за това колко далеч могат да стигнат косвените заплахи за хранителните стандарти на ЕС на фона на опасенията, че Великобритания би могла да позволи на животински продукти с ниско качество и цена – например измитите с хлор пилета от САЩ, да подбият местните земеделски стопани.

Министърът на международната търговия Лиз Трус настоява за по-свободна ръка в преговорите със САЩ, докато по-предпазливите членове на кабинета, водени от министъра на храните (и бивш фермер) Джордж Юстис, имат желание да защитят селскостопанския сектор в Обединеното кралство, казва високопоставен държавен представител пред POLITICO. Кой ще надделее в спора ще определи обхвата на всяка възможна заплаха за ЕС.

Търговски експерти поставят под въпрос обаче как музиката с настроение, която Лондон свири, ще се чуе в Брюксел. „ЕС вероятно не вярва, че Великобритания ще навреди на земеделските производители", казва Дейвид Хениг, британският директор на Европейския център за международна политическа икономия.

Сам Лоу, старши научен сътрудник в Центъра за европейска реформа, също твърди, че британските опити да изиграят ЕС по собствените му стандарти няма да сработят. Той посочи, че Великобритания не може да заплашва блока, тъй като вече прие нови бариери пред търговията с Брюксел.

„Това би могло да бъде много по-голям проблем, ако Великобритания се опитваше да установи много по-дълбоки отношения с Европейския съюз, отколкото в момента има, тъй като ще има много по-голяма дискусия за компромиси и избягване на разходи", обяснява той. „По същество обаче Великобритания е решила да си причини огромна икономическа болка, когато става въпрос за търговските отношения с ЕС, за ​​да има свободата да извършва тези сделки“, допълва той. „Не съм сигурен защо преговорите със САЩ в този случай да окажат натиск върху ЕС“, заключава експертът.

Други смятат, че заплахите от Великобритания не са достоверни, тъй като ЕС е много по-важен търговски партньор за Обединеното кралство от САЩ. Обединеното кралство разчита на блока за около половината от износа си, а на САЩ – за една пета, така че има много повече какво да губи от Брюксел, отколкото да печели от Вашингтон.

Представител на ЕС коментира пред изданието, че опитите на Великобритания да разговаря за търговията със САЩ са идеологически. „Реалността е, че ЕС все още е най-важният търговски партньор“, допълва той.

Хари Бродман, бивш американски търговски преговарящ и управляващ директор на Berkeley Research Group, заяви, че износът на Обединеното кралство за ЕС е три пъти по-голям от този за САЩ. „Трудно е да се види на съвкупно ниво как Лондон може да използва някакво значително междусекторно споразумение, което може да постигне с Вашингтон, за да укроти Брюксел. На първо място вероятността да постигне сделка с Вашингтон е откровено ниска", посочва той.

"Ако не друго, ако бях търговски преговарящ, работещ от името на Великобритания, най-големият ми страх би бил ЕС и САЩ да ме изиграят помежду си“, допълва той.

Всъщност, преговарящите от името на ЕС и САЩ се познават добре след дългогодишни и неуспешни опити да постигнат споразумение. Броудман посочва финансовите услуги като една област, в която ЕС може да се възползва от позицията си, за да предложи повече на САЩ, отколкото на Великобритания, особено след като някои компании преместиха вече работни места от Острова на континента, за да продължат да оперират след Brexit.

Последна актуализация: 23:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Великобритания може да се окаже водена за носа в играта с ЕС и САЩ МОЖЕ?!АМА ВЕРНО ЛИ ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
khao
преди 3 години
хаха, тия верно още се мислят за империя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още