IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания може да се окаже водена за носа в играта с ЕС и САЩ

Според търговски експерти Вашингтон и Брюксел използват Лондон, за да получат предимство един срещу друг като част от собствения си търговски танц

15:15 | 15.06.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Междувременно някои в Брюксел очакват САЩ да се възползва от Великобритания, възприемайки това като отчаяна търговска сделка, която да оправдае вота за Brexit. „Очевидно нямаме много информация ... но чухме, че американците отчасти инструментализират тези разговори, защото знаят, че британците имат нужда от този успех", заявява служител на ЕС пред медията. Продължават споровете около китайската фирма Huawei и данъка върху технологичните гиганти, като Вашингтон иска от Великобритания да отстъпи напълно по тези два въпроса.

Лоу от Центъра за европейска реформа смята, че Великобритания може да бъде първата стъпка на САЩ от сключването на сделка с ЕС, макар и преговорите в момента да са затихнали. „Обичайно е големите икономики да избират малка държава в глобална зона, за да поставят прецедент, „преди да се насочат към по-голямата награда“, коментира той. Ако САЩ успеят да убедят Великобритания за всичко, с което Лондон в момента не е съгласен, Вашингтон ще има повече възможности да аргументира ограниченията на ЕС за американските производствени методи и продукти, добавя Лоу. „Ако могат да ни накарат да ядем всичко, което поставят на масата, това им помага в дискусиите им с ЕС, което, разбира се, е по-голямата награда за САЩ, защото това е по-голям пазар“, казва той.

Превземането на ЕС чрез постигане на бърза сделка с Джонсън несъмнено е мотивация за Доналд Тръмп. Всъщност министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин заяви, че Великобритания е на „предната линия" за търговска сделка с Вашингтон.

„Ние сме част от триъгълника между ЕС и САЩ, а не сме ужасно важни играчи в тази игра“, казва Хениг от Европейския център за международна политическа икономия. „В най-лошия случай ние сме пешки в борбата им или ще бъдем изиграни, или просто игнорирани“, заключава той.

Има причини САЩ и Обединеното кралство да не бързат да постигнат сделка - не на последно място и часовникът на преходния период за Brexit тиктака, предстоят и избори в САЩ. Това ограничава обхвата на възможен пакт Лондон-Вашингтон.

Обединеното кралство е ключов етап от влизането на американските компании на единния пазар на ЕС и тези фирми отчаяно знаят каква ще бъде връзката между Лондон и Брюксел от догодина.

Изглежда, че споразумение между Вашингтон и Лондон тази година няма да има, както ръмп първоначално се надяваше, дори ако Великобритания настоява да сключи пакт преди изборите през ноември. "Ще отнеме време, за да бъда честен", заяви американският търговски представител Робърт Лайтхайзър пред събитие на Икономическия клуб в Ню Йорк миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Великобритания може да се окаже водена за носа в играта с ЕС и САЩ МОЖЕ?!АМА ВЕРНО ЛИ ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
khao
преди 3 години
хаха, тия верно още се мислят за империя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още