IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западната криза е криза на ценностите

Освен че САЩ на Тръмп нямат такива, те загубиха и компетентността си

08:55 | 11.07.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тръмп не дава пет пари за западните ценности. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Тръмп не дава пет пари за западните ценности. Снимка: Bloomberg

В статия за изданието Foreign Affairs Франсис Фукуяма твърди, че основата на всеки политически ред, особено очевидно в пандемия, е ефективното управление. В по-ранна негова работа той се аргументира убедително, че идеите за върховенството на закона и отчетност пред гражданите чрез демократични политически процеси се основават на това: ако държавата не работи, нищо не работи. Администрацията на Тръмп изглежда е решена да докаже тази хипотеза.

Съюзът на либерални демокрации, отдадени на противопоставянето на Китай в някои области, макар и да си сътрудничат успешно с него в други, е възможен. Но това няма да се случи, ако САЩ не преоткрият себе си като функционираща държава, ръководена от президент, който не се възхищава на всеки авторитарист, който срещне. Харолд Джеймс, професор по история в Принстън, дори написа мрачна статия за „Късната съветска Америка“.

Съвременен Китай обачи също има слаби основи. Неговата държава е безспорно ефективна, а хората му са трудолюбиви и предприемчиви. Но липсата на върховенство на закона и демократична отчетност прави държавата твърде силна, а гражданското общество - твърде слабо. Китай се справи добре, когато се отваряше към света, както се случваше през последните четири десетилетия. Но ако светът се затвори, ще стане по-трудно за Пекин да напредва толкова бързо.

В „Тесния коридор“ Дарон Ацемоглу и Джеймс Робинсън обясняват дилемата, пред която е изправен ефективният деспотизъм. Той може да даде свобода на предприемачите, с огромен ефект. Но без върховенство на закона резултатът неизбежно ще бъде приливна вълна от корупция, която подкопава легитимността на режима. След това владетелят може отново да дръпне юздите, налагайки нов контрол над хората. Но също така рискува да убие нужните животински духове.

Това вероятно се случва с китайската икономика днес. Изглежда някои хора вярват, че изкуственият интелект и трупането на огромни количества данни ще позволят на централното планиране да замени пазара. Нищо не е по-малко вероятно от това. Движещата сила на промяната са идеите в главите на хората. Никой не може да планира това. Хората се нуждаят от стимули да създават нови и предизвикателни неща. Ще може ли днешната потискаща китайска държава да насърчи този процес?

От една страна имаме надигаща се деспотична суперсила, но такава с истински слабости. От друга страна имаме действаща суперсила, която е загубила посоката си. Искам западните основополагащи ценности да устоят и разцъфнат. Искам Китай да просперира, но не за сметка на разяждане на обществата, които поддържат тези ценности. Искам човечеството да управлява отношенията си мирно и крехкия си свят разумно. Ако това се случи, САЩ ще си останат незаменима сила. Проблемът не е толкова в Тръмп, колкото в това, че много американци искат той да ги ръководи. Западната криза е криза на ценностите. Можем да я преодолеем. Но ще е трудно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 3 години
не е нужно, на някой хора мозъка им по рождение работи все едно има увреждане и мислят трудно... примерно ти :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Отново Петър Нейков е жертвеното агне, което трябва да изтърпи гаврите на читателите и вероятно и собственото си отвращение, за да пусне поредният гнъсен пасквил тука. Да - "западът" - криза на ценностите - или по-точно казано - видя се, че неговите т.нар. "ценности" - "свобода и човешки права" но не поравно за всички, а на първо място за всякакви дегенеpати, ***, прecтъпници и арогантни политически, че и екологически терористи - КАТАСТРОФИРА и доведе на крачка то разпада дори най-великата държава на света. Държава - в която бандитите тероризират нормалните хора, чepните социални *** се гаврят с белите, които ги хранят, жени изкарват мъже изнасилвачи без никакви доказателства, неомарксисти завладяват центъра на голям град и си правят държава-комуна, мародери разграбват собствеността на нормалните хора, а полиция и политици КОЛЕНИЧАТ пред тях, държава в която някакъв мръcен полицейски началник казва на президента да си затвори устата, защото той - президента го е призовал да си свърши работата, държава където кметове и губернатори открито подкрепят престъпните банди, които убиват хора и разрушават цели градове - и палят полицейски управления - държава, където генералитетът на армията не се подчинява на главнокомандващия си, ТОВА ПРОСТО НЕ Е ДЪРЖАВА !!! И не президентът е виновен за тоя разпад - той се опита да го спре - но ***, съсипващи Америка прехвърлят на него своята собствена вина !!! Единствената вина на Тръмп е, че той е твърде мек, прекалено вярва в демокрацията и това му яде главата и на цяла Америка тоже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
фиг.1
преди 3 години
Не думай, авторът сигурно вече крещи от яд и си бие главата в стената...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 3 години
хубаво заглавие, казах си журналята най после понапипаха проблема дето 20та година ни мъчи... ... и после два абзаца гмеж! на трети няма да дам шанс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още