IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки разшириха ролята си за справяне с кризата

Те не само, че не се оказаха импотентни, но отново бяха решаващи играчи по време на пандемията

13:23 | 16.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Дейностите по MMLR възникват, когато централните банки се опитват да се справят с неликвидността на пазара, като купуват директно широк спектър от рискови финансови активи или ги приемат като обезпечение. Това позволява на притежателите на активи да получават кеш чрез заемане на тези ценни книжа, вместо да се налага да ги изсипват на пазара.

Такива интервенции са предназначени да предотвратят самоусилващ се отлив от конкретни финансови продукти, включително взаимни фондове на паричния пазар, търговски книжа, облигационни фондове и обезпечени с активи ценни книжа.

Във финансовите системи, които зависят от небанкови доставчици на кредит, има сериозен аргумент да се използват такива MMLR интервенции за предотвратяване на финансова паника, която може да доведе до трайни понижения на цените на активите, кредита и икономическата дейност.

Изключително агресивните покупки на държавни облигации от Фед през март бяха замислени да предотвратят неликвидност на пазара на ДЦК, което да доведе до отлив от най-важния „безопасен“ актив в света. Това също попада в категорията на MMLR и беше ключов момент за прекратяване на финансовата криза.

Тези покупки на активи са различни от онези, извършвани при количествено облекчаване, тъй като купуването на база MMLR на теория трябва да бъде обърнато веднага след възстановяване ликвидността на пазара.

Но други кредитни програми на Фед може да се окажат по-трудни за обръщане. Те се провеждат съгласно раздел 13, параграф 3 от Закона за Федералния резерв, който позволява извънредно и мащабно кредитиране на нефинансови, платежоспособни предприятия.

При наличието на гаранции от Министерството на финансите, защитаващи първия транш от всякакви загуби, тези програми биха могли теоретично да отключат повече от 4 трлн. долара заеми от централната банка към частни корпорации и общини. Механизмът за кредитиране на малки и средни предприятия може да достигне 600 млрд. долара.

Въпреки че ефектът от обявяването тези програми бе силен, реализирането им остава бавно.

Сега, когато Фед навлезе в тази спорна територия, както след 2008 г., така и в настоящата пандемия, той значително разшири потенциалната бъдеща роля на централните банки да влияят на пазарите чрез своите балансови операции, най-малкото по време на извънредни ситуации.

За инвеститорите фразата „не се борете с Фед“ придобива съвсем ново значение - дори при нулевите лихви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Whitestar
преди 3 години
MMLR политиката и кризисното финансиране са признак, че очакванията на тези институции са за успешно справяне с вредния ефект и бързо преминаване на самия проблем! Ако това не стане, централните банки рискуват пропорционално и лавинообразно нарастване на предлагането на несигурни и рискови активи, съпроводено с дълга агония на неефективни дейности и компании!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още