IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три жени срещу Лукашенко

Беларус е готов за политическа промяна, но системата за фалшифициране на изборите работи и е сложна, коментира политик

19:46 | 31.07.20 г. 3
<p>
	Светлана Тихановска. <em>Снимка:&nbsp;EPA/TATYANA ZENKOVIC</em></p>

Светлана Тихановска. Снимка: EPA/TATYANA ZENKOVIC

Изток срещу Запад

Лукашенко усъвършенства геополитическия танц на опитите да играе срещу Русия и Запада. Страната разчита на евтина енергия от Русия, но също така се нуждае от икономически връзки с ЕС. Тази сделка обаче се изчерпва благодарение на въздействието на коронавируса.

Лидерът на Беларус се изсмя на заплахата от коронавируса, отказа да затвори страната и посъветва хората да пият водка, за да се предпазят от заразяване. По официални данни заразените в страната са повече от 67 хил. души, а починалите са 548. Тази седмица дори Лукашенко каза, че „най-удивително е бил заразен с коронавирус“, но се е възстановил.

Омаловажаването на въздействието на коронавируса при увеличаване на социалните субсидии (пенсиите ще се повишат на 1 август) не намалява напрежението в страната. „Средната ни заплата е 3,5 пъти по-ниска, отколкото в Литва, Латвия и Полша. Именно до това се стигна благодарение на правителството на Лукашенко“, коментира пред изданието Станислав Шушкевич, първият лидер на Беларус след независимостта на страната през 1991 г.

„Лукашенко може да предложи само методи на държавна администрация, които са полезни за колективна ферма, и това е което той прави през всичките тези години“, посочва 85-годишният в момента Шушкевич, който определя настоящия лидер на страната като „грубиян“.

Голяма част от кампанията на Лукашенко се фокусира върху посещението на военни части – ключов момент от властта му. „Вие и аз трябва да се тревожим най-вече за предотвратяването на дестабилизирането на ситуацията в страната ни. Това е първата и най-важна задача за вас и мен. Президентските избори са второстепенен въпрос“, коментира той пред служителите по сигурността във вторник.

В неочаквано развитие, което може да сигнализира за напрежение с Москва, беларуските представители обявиха, че властите са арестували 33 мъже, обвързани с руската наемна компания Вагнер.

Тихановска коментира в интервю за Ройтерс, че властите се опитват да обвържат съпруга й с предполагаеми чужди заговорници.

Опозицията е убедена, че Лукашенко и избирателната комисия ще опорочат изборите. Затова се полагат усилия да се проведе независимо преброяване на гласовете, за да се предотврати измама.

Независимите проучвания на общественото мнение са забранени в Беларус, а проправителствените агенции дават около 78% одобрение за Лукашенко, но опозицията и съюзниците й вярват, че страната е готова за политическа промяна. „Режимът се опитва да ни убеди, че има висока степен на одобрение. Ако наистина е така, защо толкова много хора са тук“, коментира тя на събитие в северния град Витебск.

На 9 август в страната няма да има много международни наблюдатели. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа каза по-рано този месец, че няма да изпраща мониторингова мисия в Беларус.

Шушкевич също е скептично настроен за резултатите. „Виждаме, че [населението] е много активно. Въпреки това системата за фалшифициране на бюлетините, която вече е в сила, е много сложна“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Системата за фалшифициране на изборите е доста отработена от управляващата партия и у нас. Затова можем да разберем за какво става дума в Беларус. Управляващите правят непростими скандали и простъпки, но ни уверяват, че ние сме щастливи те да ни управляват и правят всичко възможно да не се провеждат честни и съвременни избори дистанционно. Окопали са се във властта. Така изолират всички близо 2 милиона българи в чужбина. Тук владетелят на мъртвите души Михаил Константинов си знае работата, а броят на невалидните бюлетини при миналите избори у нас беше 600 000!Отдавна се минаха всякакви граници на човешка култура - визирам снимката до шкафчето и всички безобразия на нашия премиер барабар с калинките около него и простата кърджалийска ....., която няма достойнство да се обиди.Оставка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
с тия ypycпии ше станат кат Бyлгаристана с пробити панталони, умрели от наркотици и населението -50% ..... кypвите в Европата ше се ъпгрейднат от румунки и бугарки на белоруси .... Такава политическа промяна ги чака, нишо ново ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
мхм , майданче отново ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още