IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставчикът на храна Delivery Hero влиза през август в Dax

Берлинският стартъп заменя още през този месец скандалната компания Wirecard

08:34 | 13.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/ALEXANDER BECHER</em></p>

Снимка: EPA/ALEXANDER BECHER


Delivery Hero расте силно,

Това обаче не влошава растежа на берлинчани. Delivery Hero спечели малко под милиард евро от сделката и продължи да инвестира сериозно в пазари в Близкия Изток и Северна Африка. През миналата година повече от половината от общия оборот от 1,2 милиарда евро идва от тези региони. Delivery Hero е силен и в Азия. В Европа обаче групата е почти изключително активна в страните от Северна и Източна Европа. На Запад изпълнителният директор Никлас Йостберг вижда твърде малък потенциал за растеж.

Delivery Hero е основана през 2011 г. като ООД. На своята платформа групата посредничи за доставките между ресторанти и техните клиенти. Както и преди, по-голямата част от парите идват от комисионни, които участващите ресторанти плащат, за да получат повече обхват и реклама. Delivery Hero обаче оперира и със собствени услуги за доставка и големи кухни.

Групата стана публична едва през 2017 година. Продажбите се увеличават силно от години. Само за текущата година Delivery Hero очаква приходи между 2,6 и 2,8 милиарда евро - въпреки коронавируса. Компанията се смята за победител в кризата. Тази тенденция се отразява и в цената на акциите. Първоначално те бяха подложени на натиск след срива на фондовата борса заради коронавируса от февруари, но бързо се възстанови и се покачи до рекордно високи нива. От нивото на март с цена от около 50 евро стойността на книжата приблизително се удвои.

… но оперативно не е на печалба

Delivery Hero реализира печалба през миналата година само благодарение на продажбата на германските си марки. Но оперативно компанията все още е в червената зона на загубите. На общото събрание през юни главният финансов директор Еманюел Томасин заяви, че все още не може да направи прогноза кога бизнес операциите могат да са на печалба. В началото на юли групата обяви, че ще получи свежи пари чрез емитиране на конвертируеми облигации в обем до 1,5 милиарда евро.

С предстоящата промяна Dax ще бъде сериозно обновен за кратко време. Едва през юни берлинската компания за недвижими имоти Deutsche Wohnen влезе в индекса и замени Deutsche Lufthansa, след като акциите на авиокомпанията рязко поевтиняха.

Сега, в лицето на Delivery Hero, следващата компания е напът да осъществи скок. За нея това не означава само повече видимост и по-голям престиж, но също може да бъде печеливш бизнес за нейните инвеститори. Защото компаниите от Dax са във фокуса на международните инвеститори, а също така възпроизвеждат състава на Dax-30. Често обаче институционалните инвеститори и управителите на фондове са се позиционирали още преди да бъде взето дадено решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още