IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провалът в коронакризата увеличава натиска над Джонсън за сделка с ЕС

Кризисният мениджмънт на премиера ни кара да се съмняваме, че той ще овладее по-добре второто голямо предизвикателство през следващите месеци

09:10 | 15.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Едва ли нещата биха могли да изглеждат по-зле за Великобритания. Тя не само регистрира най-големия брой жертви от коронавируса в Европа - дори след преразглеждането надолу на официалната статистика от 46 000 на 41 000 през тази седмица. На всичкото отгоре през второто тримесечие страната претърпя най-лошия си икономически спад. Сега Великобритания изглежда като “болния човек на Европа”, замествайки много успешно досегашния пациент - Гърция.

Причината, поради която този икономически спад да е два пъти по-висок, отколкото в Германия или САЩ, си има конкретно име: Борис Джонсън. Решението му да отложи блокиранията означаваше, че те ще продължат по-дълго и ще направят британците по-несигурни. Премиерът, който обича да възхвалява “световната класа" на британските компании, спортисти и учени, подобно на венцехвалбите на американския президент Доналд Тръмп, трябва да признае, че страната няма правителство от световна класа. В защита на Джонсън може да се каже, че той не е единственият провалил се. Цялата британска политическа класа носи вина.



Извинението на министъра на финансите Риши Сунак, че няма наръчник за управление на  тази криза, е слабо извинение. Такова нямат и имат другите правителства, но все пак успяват да се справят по-добре.

Картината може разбира се да се промени бързо. Джонсън таи надежда за това, че британската икономика отново расте от май. До края на годината се очаква икономическото развитие на острова и на континентална Европа отново да се сближат: АЦБ очаква минус 9,5% за годината като цяло. Това не е далеч от прогнозата на Европейската комисия за еврозоната: Тук се очаква икономиката да се свие с 8,7 процента.

Въпреки това кризисният мениджмънт на Джонсън ни кара да се съмняваме, че той ще овладее по-добре второто голямо предизвикателство през следващите месеци. Седмият кръг от преговорите за свободна търговия с ЕС започва в понеделник. Те са в такава задънена улица, че главният преговарящ на ЕС Мишел Барние предупреди след последния кръг, че търговска сделка е малко вероятна.

Коронакризата увеличава натиска за сключване на споразумение. Джонсън разчита на сделка повече от всякога, за да поправи репутацията си на некомпетентен лидер. Всеки допълнителен удар върху икономиката на Обединеното кралство би бил ужасяващ.

Отдавна никой не таи надежди за амбициозно споразумение и двете страни непрекъснато намаляват очакванията си. Но поне минимален компромис за ограничаване на щетите би трябвало да е възможен.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още