IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директните парични помощи в САЩ трябва да станат автоматични

Те например могат да се задействат при повишение на безработицата с половин процентен пункт

16:45 | 25.08.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Много законодатели, които подкрепят тази идея, като сенаторите Камала Харис (кандидат за вицепрезидент на Джо Байдън - бел. прев.) и Ед Марки, искат плащанията да се осъществяват ежемесечно. Те виждат, че еднократната помощ не е достатъчна, когато безработицата нараства бързо. Чековете също така трябва да са насочени към семействата от долната половина по доходи, които харчат пари най-бързо, като по този начин стимулират икономиката.

Колко би струвала такава програма? Размерът на плащанията може да бъде обвързан с брутния вътрешен продукт, като предложенията варират от годишен таван от 0,7 на сто от БВП до многократно повече. Предлагам 3 на сто от БВП, което се равнява на около 600 милиарда долара - около една четвърт от общите разходи до момента в кризата. Това е солиден разход, точно от какъвто има нужда. Искаме големи и ефективни парични потоци към затруднените домакинствата в момент на икономическо свиване, които да подтикнат потреблението и да смекчат спада.

Опитът от последните 20 години показва, че директните плащания в брой работят. След плащанията през 2001 г. и 2008 г. изследователите заключиха, че те са помогнали на семействата да избегнат изгонване от дома и глад в краткосрочен план, като са дали значим тласък на разходите им.

Те също така помагат на бедстващите домакинства, когато системата за осигуряване при безработица е претоварена - както се случи при кризата през тази година, когато рекорден брой американци подадоха заявления за помощи. Произнасянето върху молбите на кандидатите в рамките на едно тримесечие отне средно повече от 50 дни. За разлика от тях директните плащания се движат много бързо, като се има предвид, че повечето получатели получават парите чрез превод.

Също толкова важно е, че автоматизирането на директните плащания означава избягване на неизбежно дългите забавяния, необходими за постигане на съгласие относно политиките за стимулиране по време на рецесия. (Минаха пет месеца от краха на банката Lehman Brothers през 2008 г. до одобряването на пакет от стимули.) Тъй като всяка рецесия е различна, винаги ще има затаени преговори за политикатa. Но поставянето на директните плащания на автопилот най-малкото открива възможността за дискусии относно други спешни мерки и избягва изоставянето на милиони в беда.

Време е Конгресът да помогне на милионите американци, които имат финансови проблеми днес, и да създаде надеждна рамка, която да ги подкрепи, когато настъпи следващата извънредна ситуация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
нн'игъ (да се чете)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Пеше, с тия директни помощи в САЩ, без да бяха автоматични единнн'ифъ си купи мнооооо яка кола.И се фалу у нетъ.И го фанаа и го опандизиа.Толкоз за автоматиката......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Repoman
преди 3 години
Добре е да се автоматизират директните парични помощи.А у нас как ще се процедира по въпроса? Ще има ли автоматизация? Или по-точно директни помощи за населението у нас ще има ли, или те са само за бизнеса по стар български обичай?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още