IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите трябва да имат едно наум за технологичните монополи

Джо Байдън може да влезе в ролята на Теодор Рузвелт и да ги разбие

10:49 | 09.09.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Компаниите с голям пазарен дял невинаги вдигат цените за населението. Те могат също да потиснат конкуренцията чрез поддържане на ниски цени, за да възпират новите участници. Разбиването на части на Bell System Laboratories (на AT&T) през 1982 г. беше просто с цел насърчаване на конкуренцията. Нямаше големи обвинения в монополно ценообразуване.

Монополите също така не винаги са свързани със схеми за контрол на предлагането - това може да се случи по естествен път. В случаите на железопътните линии, електроснабдяването и водоснабдяването няма смисъл да съществува повече от една мрежа. Някои мислеха, че това ще важи и за телефонните връзки, докато платената телевизия не генерира достатъчно пари за Nynex и други да разкопаят улиците, полагайки кабели под асфалтовите белези.

Дигиталната ера поставя нови проблеми пред монополните регулатори. В края на сесията в Конгреса председателят на подкомисията, демократът Дейвид Сисилин, заяви: „Сега съществуващите компании в сектора имат монополна власт. Някои трябва да бъдат раздробени. Всички трябва да бъдат правилно регулирани и да бъдат държани отговорни. Трябва да гарантираме, че антитръстовите закони, датиращи отпреди повече от век, работят в цифровата ера."

Когато политик направи изявление като това, трябва да го отдадем донякъде на парадиране и партийни политически програми. Дали много от акциите, които доминираха последните бичи пазари, всъщност са монополи?

Ясно е, че световните лидери в онлайн пазаруването, интернет търсенето, облачните услуги и социалните медии се възползват от мрежовия ефект, който привлича потребителите на мястото, където те вече се събират - пример за това как се дава още на този, който има.

Може да се изтъкнат аргументи, че някои от тези компании следват „хищническо ценообразуване“ - задържане на цените, за да възпрат конкурентите от навлизане на пазара. Но е трудно да се отрече, че техните услуги са облагодетелствали обществото на ниска цена. Тези бизнеси са изградили собствена интелектуална собственост, като са инвестирали масирано, за да стигнат до там, където са в момента, и тази собственост заслужава известна законова закрила.

Твърди се, че някои са изкупили потенциални съперници, за да намалят конкуренцията или са пакетирали продукти, за да обвържат потребителите да използват техните приложения, дори когато те не са конкурентни (въпреки че повечето избягват тези практики от 2004 г., когато Microsoft бе глобена с 381 милиона паунда от ЕС за вграждането на мултимедийния си плейър в Windows). Може би някои са препятствали конкуренцията. По-показателно е, в сферата на реалната политика, че повечето не плащат много данъци.

Тази комбинация от голяма пазарна мощ и ниски данъци може да не е толкова сигурна, колкото някои смятат, в епоха, когато правителствата имат големи разходни планове. Все още държим редица акции на технологични гиганти, които ни се отплатиха. Но като инвеститори трябва да внимаваме за регулаторния риск и да го имаме предвид при вземането на решения.

Никой не е очаквал Теди Рузвелт да разбие монополите. Изглежда далеч по-вероятно Джо Байдън, кандидатът на демократите за президент на САЩ, (а не Тръмп) да влезе в тази роля. От онези, които имат, всъщност може да бъде отнета част.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
определено трябва да имат... щом правителството не прилага законите на държават срещу определени компании, винаги трябва да имаш едно на ум! в момента в който фейса стане ненужен, тоест измислят друг начин да събират лични данни, е зел-дал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Вярно е, че имаше емблематични технологични компании които залязоха, но те не бяха чак толкова богати, колкото сегашните гиганти. И ако в някой гараж се разработва идея, която може да ги превърне в отживелица, много по-вероятно е тя да бъде купена или открадната от тях, отколкото да ги прати на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
To фейсбука е тръгнал на там, те просто не развиват почти нищо, а яхуу отказаха да купят гугъл, когато имаха възможност, сега са кажи-речи мъртви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
тези компании може и да са много силни на сегашните си пазари,но работят в толкова динамични сектори,че никой не може да каже след 15 години доколко ще са влиятелни.Аз си спомням преди 20 години същите приказки се говореха за AOL и Yahoo.Сега никакви ги няма тия компании.Епъл през 2000 бяха на косъм от фалит.Не се знае дали точно в този момент в някой гараж дали не се разработва технология или идея,която след 10 години няма да превърне Гугъл или Фейсбук в отживелица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Епъл пък какъв монопол имат? Те извън САЩ са под 20% дял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още