IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко струват новите 5 акции в европейския топ борсов индекс?

Ребалансирането на Euro Stoxx 50 следва възхода на технологичните компании

16:49 | 11.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Но колко привлекателни са петимата новодошли за инвеститорите? Handelsblatt прави преглед на петимата новаци:

Adyen

Според анализаторите от Barclays доставчикът на платежни услуги е показал „завидно развитие“ по време на коронакризата. Цената на акциите се възползва от факта, че по време на пандемията хората плащат много онлайн. Barclays също така отбелязва: "Adyen е класа сама по себе си и ние трябва да признаем впечатляващото бизнес позициониране”.

Твърди се, че акцията е твърде скъпа, целевата цена в Barclays от 940 евро е доста под днешната цена от над 1300 евро. Пазарната капитализация достига около 40 милиарда евро, съотношението цена-печалба (P / E) почти 200. Bloomberg изброява 14 препоръки от анализатори за закупуване на акцията, за задържане призовават дванадесет, а за продажба - четирима.

Prosus


Prosus е необичайна компания. Възникнал като дъщерна интернет компания на южноафриканската медийна група Naspers, холдингът стана публичен в Амстердам едва миналия септември. Naspers, най-голямата африканска медийна група, все още притежава почти три четвърти от капитала. Книжата са вторично листнати  в Йоханесбург. Боб ван Дейк ръководи лично и едновременно Naspers и Prosus.

Подобно на тематичен фонд, холдинговата компания предлага на инвеститорите богато портфолио, например дял в компанията за доставка на храни Delivery Hero, която наскоро влезе в Dax. 31-процентният дял в китайския гигант Tencent формира ядрото на портфолиото. Възможните санкции от страна на правителството на САЩ срещу групата обаче също натоварват книжата. Tencent предлага разнообразни онлайн услуги и е със седалище в Шънджън. Tencent стои зад девет от 20-те най-добри приложения за смартфони в Китай, става ясно от годишния доклад на Prosus.


Prosus също се възползва от ръста на книжата в портфолиото си в Китай: Goldman Sachs издаде ценова цел от 125 евро и смята, че групата се възползва от основните тенденции към повече онлайн бизнес. Prosus е в тежката категория с пазарна стойност от около 130 милиарда евро. Съотношението P/E е 40. Има 14 препоръки за покупка, една за задържане и нито една за продажба.

Kone



Kone се оценява на 32 млрд. евро при съотношение P/E около 40 - също не е изгодна акция. Поне дивидентната доходност е солидна - 2,4 процента.

Наскоро компанията получи няколко големи международни поръчки за изграждане на метро проекти. Barclays има “неутрална" оценка за книжата. Бизнесът с асансьори в Китай се възстанови, но доходният бизнес за поддръжка в Северна Америка е относително слаб. Има пет препоръки за закупуване, 13 за задържане и 15 за продажба.

Vonovia


Vonovia е оценявана от пазара на около 32 милиарда евро, съотношението P/E е 27. Цената на акциите наскоро се срина поради увеличение на капитала за милиарди евро, но се възстановява. Новите акции бяха предложени изключително на големи инвеститори в затворен процес. 

Анализаторите на американската банка Jefferies намират акциите за адекватно оценени. Те препоръчват запазване на книжата. Целевата цена от 55 евро дори е малко под днешната цена на акциите. Като наемодател според Goldman Sachs Vonovia се намира в обещаващия сегмент на недвижимите имоти.

HSBC повиши целевата си цена до 66 евро преди месец и очаква цените на жилищните имоти да се повишат значително през следващите пет години. Подобно се изказва и Barclays: Банката възхвалява устойчивостта на бизнес модела и определя ценова цел от 65 евро. Доходността от дивидентите върху акциите е доста висока - 2,7%. Според компанията стойността на портфейла на апартаментите е 57 милиарда евро, значително по-висока от пазарната капитализация, въпреки че задълженията на компанията, разбира се, трябва да бъдат взети под внимание. Barclays изчислява нетната стойност на притежанието на акция на 59 евро. Има 16 препоръки за закупуване, девет за задържане и една за продажба.

Pernod


Pernod Ricard се оценява на 37 млрд. евро, има съотношение P/E от 27 и доходност от дивидент от 2,2%. Barclays препоръчва претеглянето на акциите с ценова цел от 176 евро. Продажбите в Китай се възстановяват бързо, а бизнесът в Европа и САЩ е изненадващо стабилен, казват банкерите.


Goldman възхвалява дисциплината на разходите, а също така намира бизнес резултатите за относително солидни в светлината на коронакризата. Има девет препоръки за закупуване, 14 за задържане и една за продажба.

По материал на Handelsblatt

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Не знаех, че 2.4% дивидентна доходност е "солидна" - и то 2.4%, преди смазващият френски данък от 30%. Р/Е 40 си е бая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още