IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има по-големи заплахи за демокрацията от Путин и Си Дзинпин

Западните правителства трябва да парират агресията на автократите, но спасяването на демокрацията започва у дома

14:30 | 17.10.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Тази разтърсваща промяна даде възможност на автократи като Путин да подронят и се противопоставят на възприетите след Студената война либерална политика и отворени пазари. Няма спор. Но, както препоръчва сър Алекс, тези, които търсят първопричината за болестите на демокрацията, трябва да започнат от нейния дом.

Трябва да се започне с финансовата криза от 2008 г. Според мен историците ще окачествят сривът на банковата система и последвалата рецесия като най-важното геополитическо събитие в началните десетилетия на века. В известен смисъл кризата отне голяма част от репутацията на Запада сред изгряващите държави. Но по-важни бяха щетите, нанесени вкъщи. Неравенствата и недоволствата, експлоатирани от Тръмп и други демагози, не се появиха за една нощ. Но финансовата криза изкара на преден план натрупаните несправедливости, породени от свободния пазар, технологичната революция и глобализацията.

Политическата стабилност в следвоенната епоха се основаваше на изгодна сделка. В САЩ тя беше наречено американска мечта, а в Европа - социална пазарна система. Пазарната икономика осигуряваше повсеместно увеличаване на жизнения стандарт и възможности. Но системата се разпадаше още преди катастрофата. Политическите и бизнес елити нанесоха последния удар с програмите за строги икономии след нея, които връчиха сметката на жертвите вместо на банкерите. Така те разсеяха ореола от незаменимост, някога обкръжаващ свободната пазарна икономика на Вашингтонския консенсус.

Възстановяването на доверието изисква политика, която цени обществената сфера и преразглежда правителствените политики относно разходите, данъците, конкуренцията, образованието и социалната система, за да разшири възможностите. Това ще бъде мярката, чрез която разочарованите граждани ще оценяват средносрочния икономически отговор на пандемията. Доколкото жертвите от Covid-19 се разделят не само на млади и стари, цената падна върху по-малко успешните и несигурните.

Странното е, че въпреки цялото си тупане в гърдите, автократите и деспотите са болезнено наясно с природната сила на демокрацията. Те също осъзнават крехкостта на авторитарните режими. Макар да осъждат Запада като западащ, силовите лидери не виждат западняците да развяват плакати, призоваващи за по-малко свободи. Путин живее в страх от „цветна революция“. Си Дзинпин настоява на всички издигащи се партийни функционери да бъде обяснено, че ако дадат и един сантиметър на демокрацията, те ще подбудят неудържимо желание за свобода.

Разбира се, жизненоважно е Западът да спре Путин, но още по-важно е да покаже решителност в противодействието на репресивните и насилнически стратегии на Си Дзинпин. Ами спасяването на демокрацията? Начинът за това е да се поправят икономическите и социални политики, които лишават либералните общества от легитимност в очите на техните граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 2
legitim
преди 3 години
7. го е казал изчерпателно. Няма какво да допълня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
himas@mail.bg
преди 3 години
Когато някой ти казва , лошите не са виновни, че са лоши, а виновни са добрите, щото, видите ли, не вземали мерки срещу лошите, то основното тръшкане не е срещу добрите. Всъщност няма тръшкане. Има гадна, безогледна, първосигнална манипулация. Просто читателят не трябва да се оставя нито за миг, без да му се напомня кои са добрите и кои са лошите. Добрите САЩ и Западна Европа. Лошите - Русия и Китай.Това е идеята на подобни мерзки писания. Това е целта им.Де гиди лицемери, ниедни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
george353
преди 3 години
По-голяма опасност от унищожаването на Джулиан Асандж, Челси Менинг, Едуард Сноудън и другите борци за свобода на словото, няма. Това показва на какво е способна тъмната страна за да прикрие своите военни престъпления и корупционни схеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
scott
преди 3 години
ей сегинка, тукана в тоз коментар, ше ви кажем що демокрационът на западът нещо не успева!ЩОТО ДЪРТИТЕ ЕВРЕИ РЕШИХА ДА ПУСНАТ БЕЗЧЕСТИЕТО БЕЗКРАЙНО ПЕЧАТАНЕ НА ПАРИ НАРЕЧЕНО "КОЛИЧЕСТВЕНИ УЛЕСНЕНИЯ" И ДА ИЗБЕГНАТ ВОЙНАТА! Сега, уважаеми евреи, ше получите и безчестието и войната. Чрез количествените размазахте ПАЗАРЪТ! ФЕД назначава успелите бизнесмени и заличава тези с добри идеи, но КОНКУРЕНТИ.Къв сатна резултатът? Чиста форма на соцялизъм и държавно планиране! При това, не на петилетки а планирано върху безкраен разтеж, потребление и върху лигавата страна на човека, увеличаващо егото му до безкрай. Е, СОРКА, ТАЗ СИСТЪМ НЕМА НИЩО ОБЩО С ДЕМОКРАЦИОНЪТ. ВАЙМАРСКА РЕПУБЛИКА И ВИКАТ.Ено примерче за обосновка: Тръмпът ти се разболева внезапно, силно и скоротечно от ковид след дебатът с байдън. За западното ухо това е такава трагедия......................*** ДАЙ ДА НЕ АТАКУВАМЕ БОЛНИЯ ЧОВЕК, ШЕ ЗЕМЕ СЕ ЗЛЕПОСТАВИМЕ. ДА НАПРАИМ ПАРАД В ЕНГОВА ЧЕСТ?За човек израснал в соцпропагандата това изглежда така: тръмполината загуби дебете с байдън? Ко ше предизвика пауза и съжаление след тълпата? АЙДЕ ЗАРАЗЕН С КОВИД-ПРОПАГАНДНО. Парираме атаки, следва чудодейно изцеление и масирана КОНТРААТАКА! Нещо демократично тук?ТОВА УВАЖАЕМИ, Е НОМЕРЪТ НА КАЛИГУЛА. Престорил са на мъртъв, а после обявил на римските граждани, че "е родил сам себе си" И ВЕЧЕ Е БОГ-ПРИЖИВЕ, КОЙТО ИЗИСКВА И БОЖЕСТВЕНИ ПОЧЕСТИ ОТ ТЕХ.Нещо демократично и тук?Запада просто ВЕЧЕ НЕ ВИЖДА ЯСНО КАРТИНКАТА. ЗАСЛЕПЕН ОТ НАПЕЧАТАНИ ПАРИ И БИПОЛЯРНО ПОТРЕБЛЕНИЕ. У ДРУГ ПОСТ ШЕ ВИ ПИШЕМ /АКО ИМА ПРОВОКАЦИОН8 какво наричем "биполярно потребление".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
cyclop
преди 3 години
"либералните ценности", тези, които унищожават западната цивилизация в момента ли? Западната цивилизация, вече известна като "Бяла патриархия"? Новговор much?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Гнъсна статия, написана от поредното гнъсно човече. Какво е пък това чудо: "автократ"? Явно това значи: държавник, който има подкрепата на своя народ !!! Защото самите западни политолози признават, че зад Вовата, и Виктор стоят огромното мнозинство руснаци и унгарци !!! КЪДЕ ВИ Е ПРОБЛЕМЪТ ТОГАВА, СКОТОВЕ? Как тогава да наречем извратенякът макарон, който бе турен президент след гнъсно и неприкрито манипулирани избори и реално е узурпатор? Иначе е ясно какво искат - начело на Русия да застане някой мерзавец и национален предател - например дегенератът навални, който да предаде страната си на "демократичния свят" - т.е. на САЩ, като голедна пуйка, вързана с панделка - ама няма да бъде тяхната !!! Това пък за "либералните ценности" е съвсем смешно - виждаме ги в пълния им спектър на запад - от извратеняшките паради (вече има такива и за ДЕЦА), до носителите на либерални ценности, които палят и рушат и убиват хора из американските градове !!! На самите западни хора вече им е омръзнало до смърт от "либерални ценности4 или поне на нормалните от тях !!! Някои много бързо забравят как в края на мандата на жалкото обонго, Вовата имаше по-висок рейтинг от него - тоест повече американци искаха за президент ПУТИН, вместо кеийската мармозетка, дето им съсипа държавата !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Да не се бърка пеерастиятаа с демокрацията.Както в други подобни случаи пеераситее като земат власт някъде и стават най-големите расисти и сегрегати спрямо тези, които не ги одобряват.Из нашите географски ширини те никога няма да бъдат фактор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
"Където и да погледнете, самозвани силови лидери се подиграват на либералните ценности."Че то туй ценности ли са ?! Освен за подигравка за друго не стават ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още