IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демокрацията страда заради икономически, политически и интелектуални олигополи?

Толерантността към малцинствата не бива да се бърка с истинското идейно многообразие и отвореността на мисълта

12:49 | 08.11.20 г. 7
<p>
	Според някои масовите медии са съучастници във втълпяването на пропазарния дискурс. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Според някои масовите медии са съучастници във втълпяването на пропазарния дискурс. Снимка: Bloomberg

С други думи, това, на което сме свидетели, е „борба за власт между вътрешни и външни хора“. Ако демагозите, представящи се за аутсайдери, като Тръмп и британския премиер Борис Джонсън, се радват на електорална подкрепа, то е защото могат убедително да посочат утвърдени олигополи в почти всяка сфера на обществения живот.

Такива са и масовите медии, които помогнаха за втълпяването на пропазарния дискурс на центристките политици и богатите бизнесмени като неоспорима идеология на нашето време, докато бунтарската кандидатура на Тръмп през 2016 г. не алармира със закъснение  за гнева на „изоставените“ в света.

Карлос Лосада пише в „Какво си мислехме: Кратка интелектуална история на ерата на Тръмп“, че оттогава насам обърканите американски коментатори „се окопаха в зоните си на комфорт, прибягвайки до стари аргументи, познати врагове, инстинктивни изблици и сигурни дадености“.

Масовите медии се нуждаят от нова рамка за анализ и интерпретация, за да възстановят своя морален и интелектуален авторитет. Тази рамка ще трябва да повдигне различен набор от въпроси.

Например, държавата, някога омаловажавана и отхвърляна от радетелите на свободния пазар, сега се завръща, за добро и лошо. Оказва се, че само облагащите и регулиращи правителства могат да осигурят сигурност и ресурси по време на епохална криза.

Какво друго може да постигне държавата? И какво не трябва да се опитва? Съществуват солидни, исторически доказани аргументи срещу централното планиране. Но има и не по-малко силен довод за това, което американският антрополог Джеймс Скот нарича „местно знание“ - онова, създадено с течение на времето от личните взаимодействия в общността, а не стандартизираните му версии, генерирани от безлични агенции като държавата и пазарите, търсещи власт и печалба.

Неотдавнашните политически катаклизми показаха, че в сложни, пъстри общества като нашите, върхушката обикновено е сляпа за реалностите на дъното.

Могат да се потърсят много отговори и да се оформят нови въпроси в емпиричните трудове от последните десетилетия за редица явления, от вечно бедните гета до движенията, изразяващи превъзходството на белите. Движенията, организациите и хората, ангажирани на терен с политически и екологични проблеми, също могат да помогнат за преодоляване на голямата пропаст днес между специализирания опит и масовите информации и коментари.

Разбира се, засиленото представителство на расовите и етническите малцинства в работната сила само по себе си няма да бъде достатъчно. Задачата за премахването на интелектуалните олигополи ще стои и след попълването на расово-етническите квоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
studioaa
преди 3 години
Тези се страхуват дори от звука на пр***днят@, те са като *** и бълхите. Те никога не са вдигали оръжие и нямат нямат никакъв шанс, защото всички и всичко ги мразят. Те нямат нито един приятел или съюзник извън техните организации... Ти да не мислиш, че има толкова глупави, че да водят война в името на "планетата" и "климата"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
"Европа трябва само да се построят повече затвори и лагери за политически противници"Не знаеш даже колко си прав. Трябва да изградим големи ТВО и там да натикаме цялата пасмина: феминисти, зеленаши, активисти за гражданско общество, гей активисти, активисти за нормализиране на педофилията, защитници на малцинствата, ромни барони, неолиберали, антифашисти, анархисти, жени лидери и цялата там п***смин@ нео-комунистическа. Те ще строят пътища, мостове и обществени сгради безплатно и тяхната надница ще е топъл обяд. Ако откажат да работят директно ги пращаме на разстрел пред наказателния взвод. Така и тези ***, които нямат и 1 ден трудов стаж и са свикнали само да крадат и грабят другите, най-накрая ще са полезни за нещо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Празните кратуни си обичат да имат цар. Да мисли, вместо тях и да ги командва. Така са свикнали. И по фирмите е същото - умните хора търсят лидер, а другите си търсят началник да тропа по масата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
някава каша ти е в главата ... ако нещо не ти достигат кинти за лекарствата , пиши , ще ти съберем . времената са трудни за всички ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
Прав си, единствените добри системи са руската и китайската. Управление с твърда ръка, а който мрънка, да бъде поставен на мястото си! Можем да го приложим и в Европарябва само да се построят повече затвори и лагери за политически противници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
studioaa
преди 3 години
Сегашната система няма нищо общо с демокрацията. Сегашната система е марксизъм - ленинизъм - социализъм. Тя не да работи да, като всяка марксистка система. В Северна Корея виждаме ояден прасчо, който управлява безконтролно стрщу волята на собствените си граждани, а тук виждаме люксембургски пияндур, който почва да плющи коняк със сутрешното си кафе и неграмотна гинеколожка, която не е бръкнала между краката дори на една жена да управляват безнаказано срещу волята на стотици милиони. Каква е разликата между прасчо и гинеколожката аз просто не виждам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още