IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очаква Азия при победа на Джо Байдън в президентските избори в САЩ?

По отношение на технологичната надпревара с Китай, Байдън вероятно ще последва стратегията на Тръмп

23:00 | 20.10.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Morry Gash/AP Photo/Bloomberg</em></p>

Снимка: Morry Gash/AP Photo/Bloomberg

Южнокитайско море

През 2016 г., при посещение в Австралия, Байдън се зарече, че САЩ ще "гарантират, че морските пътища са сигурни, а небето остава отворено".

"И аз ви уверявам, че САЩ не отиват никъде", каза той, добавяйки: „САЩ са тук в Тихия океан, за да останат“.

По време на кампанията си Байдън подчерта важността на укрепването на съюзите на Вашингтон за възстановяване на американското лидерство. А в случая с Южнокитайско море това означава по-голяма ангажираност със страните от Югоизточна Азия. 

Подходът на Байдън ще се съсредоточи не само върху конфронтационната страна на китайската политика, но също така и върху това как да се отговори на местните опасения и да се вземе страна в рамките на съперничеството между САЩ и Китай, изтъква Патрик Кронин от Института „Хъдсън“ във Вашингтон.

Даниел Ръсел, помощник държавен секретар за Източна Азия и Тихия океан в кабинета Обама, споделя, че Байдън ще предприеме мерки за избягване на военна ескалация в резултат на неправилно общуване.

"Ще имаме стратегия за национална сигурност ..., която включва не само изпращане на военни кораби", каза той. "Това ще включва дипломация, ангажираност и участие в Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и регионалните форуми", изтъква Ръсел.

Тайван

През последните години Байдън предприе по-твърда позиция към Китай, критикувайки Си Дзинпин заради протестите в Хонконг. Той е първият кандидат за президент на Демократическата партия, който поздрави президента на Тайван Цай Ингвен за нейната победа на изборите, докато настояваше за по-силни връзки между САЩ и Тайван.

Ако Байдън спечели президентския пост, политиката на администрацията на Тръмп за продажба на оръжие на Тайван може да го постави в затруднение.

Според Рафик Досани от Центъра за азиатско-тихоокеанска политика в Ранд, двигателят на отношенията между САЩ и Тайван "не е САЩ, а Тайван".

Ако отношенията между политическите партии, управляващи Тайван и континента, продължат да се разпадат, "очаквам, че Байдън ще подкрепя Тайван и да действа твърдо срещу Китай", посочва Досани.

Северна Корея и американските войски в Азия

Байдън казва, че иска да работи със съюзници - най-вече с Япония, Южна Корея и Австралия - и други, включително с Китай, за оказване на натиск върху Северна Корея да премахне всякакво ядрено оръжие. Той също така иска да засили контрола върху оръжията в региона със сътрудничеството на Русия.

Това създава контраст с Тръмп, който според множество публикации, както и спред бившият му съветник по националната сигурност Джон Болтън, е заплашвал да изтегли войски от Япония и Южна Корея - дългогодишни съюзници на Вашингтон в Североизточна Азия - ако не започнат да плащат допълнително за американската подкрепа.

Според Дженифър Линд, професор по политология, Байдън ще възприеме по-старите методи срещу  Пхенян.

"Очаквам, че Байдън ще следва дългогодишния подход на САЩ към Северна Корея, който е комбинация от възпиране и случайни опити за дипломация", посочва Линд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
ми да не доживее до Коледа може би .... май тва треа да очаква ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Огромен подем. Спящия Джо вземА куфарите с парите от Китай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Какво да очаква Азия при победа на Джо Байдън в президентските избори в САЩ? Да умрат!От смях.... Докато не се появи вицето с Wi-Fi дистанционно управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още