IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очаква Азия при победа на Джо Байдън в президентските избори в САЩ?

По отношение на технологичната надпревара с Китай, Байдън вероятно ще последва стратегията на Тръмп

23:00 | 20.10.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Morry Gash/AP Photo/Bloomberg</em></p>

Снимка: Morry Gash/AP Photo/Bloomberg

Те се застъпват за „засилени ограничения на потока от технологични инвестиции и търговия и в двете посоки“. В същото време двамата предупреждават: „Злоупотребата с технологичните ограничения може да тласне други страни към Китай“. 

Проучване, публикувано този месец от базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания, показва, че 71% от американските лидери смятат, че на Huawei и други китайски компании трябва да бъде забранено да участват в изграждането на 5G мрежата в САЩ. Повече от половината от тях заявяват, че Вашингтон трябва да забрани износа за тези компании. 

Търговия

Байдън заяви, че иска да работи със съюзници на САЩ, за да окаже колективен натиск върху Пекин.

Търговската война на Тръмп с Китай струва на глобалната икономика милиарди долари. Въпреки сделката от първа фаза средната процентна стойност на американските мита върху вноса от Китай остават на ниво от 19,3%, което е повече от шест пъти тяхната средна стойност преди началото на конфликта през 2018 г. В същото време средната процентна стойност на китайските мита върху американския внос е 20,3%.

Администрацията на Тръмп избягва работата със съюзници и международни споразумения - тя се оттегли от Транстихоокеанското партньорство, Парижкото споразумение, Съвета за човешки права към ООН, Иранското ядрено споразумение и заплаши да напусне Световната търговска организация (СТО) и Световната здравна организация (СЗО).

"Мисля, че администрацията на Байдън би била по-фокусирана само върху проблема с Китай и ще работи по-тясно със съюзниците. (Администрацията на Байдън) би била много по-предпазлива при използването на мита", смята анализаторът Едуард Олдън. "(Но) това не означава, че митата ще бъдат вдигнати веднага", допълва той.

Байдън нарече сделката от първа фаза на Тръмп с Пекин "празна", тъй като все още не са разгледани нелоялните търговски практики и кражбите на интелектуална собственост, се казва в уебсайта на кампанията на Байдън. Той обеща да работи със съюзници на САЩ, за да промени поведението на Китай.

Повечето експерти смятат, че конкуренцията между САЩ и Китай е неизбежна, но как ще се справи администрацията на САЩ, е от ключово значение за насърчаване на положителните промени в отношенията между двете страни.

От друга страна няма гаранции, че администрацията на Байдън незабавно ще се присъедини към Всеобхватното и прогресивно транстихоокеанско партньорство - настоящата версия на ТТП, която се състои от 11 страни без САЩ.

Байдън не представя план за ТТП, което беше защитено от администрацията на Обама. Вместо това той отстоява необходимостта да инвестира вътрешно, преди да предприеме сключването на големи търговски сделки.

Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
ми да не доживее до Коледа може би .... май тва треа да очаква ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Огромен подем. Спящия Джо вземА куфарите с парите от Китай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Какво да очаква Азия при победа на Джо Байдън в президентските избори в САЩ? Да умрат!От смях.... Докато не се появи вицето с Wi-Fi дистанционно управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още