IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай не може да запълни лидерския вакуум на глобалната сцена, оставен от Тръмп

Действията срещу Хонконг, уйгурите, Тайван и други по-агресивни външнополитически ходове подкопават добрите чувства към Пекин

22:30 | 23.10.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;T. Narayan/Bloomberg</em></p>

Снимка: T. Narayan/Bloomberg

Глобалното мнение

Проучване на изследователския център "Пю" показа, че неблагоприятното мнение за Китай в развитите икономики, включително САЩ, се е засилило през последната година.

През април вътрешен китайски доклад предупреди, че Пекин е изправен пред засилваща се вълна от враждебност след коронавируса, като глобалните антикитайски чувства са достигнали най-високата си точка след смазването на протестите на пекинския площад Тянанмън през 1989 г., съобщи през май Ройтерс, като се позова на информирани източници, посочва още БТА. 

Ако Байдън спечели изборите, се очаква той да продължи твърдата позиция спрямо Китай, но освен това да контактува със съюзници и международни организации по по-традиционен начин. Той е казвал, че ако спечели, САЩ няма да напуснат СЗО и ще се присъединят отново към Парижкото споразумение за климата.

"По много въпроси на глобалното лидерство все още има много пространство за сътрудничество между двете страни", например по отношение на климата и Ковид-19, заяви Дзя Дингуо, преподавател в Училището по международни изследвания на Пекинския университет, който е давал консултации на китайското правителство.

Смесен успех

Въпреки нарастващата си икономическа и военна мощ, Китай понякога се проявява като непохватен международен лидер, като настоява, че все още е развиваща се страна и не иска да замести САЩ.

Дипломатическите му връзки обикновено са транзакционни, с политика на ненамеса във вътрешните работи на други страни и искане да получава същото отношение, като яростно критикува това, което нарича "юрисдикцията на дългата ръка" на Вашингтон.

Китайската инициатива "Един пояс, един път" беше подложена на критики за липса на прозрачност, опасения за въздействието й върху околната среда и финансовата устойчивост на проектите, въпреки че се признава, че АБИИ се придържа към глобалните стандарти.

Успехът на Китай да постави свой представител начело на базираната във Франция организация за полицейско сътрудничество Интерпол свърши катастрофално, когато шефът й Мън Хунвей подаде оставка, след като изчезна в Китай, където тази година беше осъден за корупция.

"Изричните амбиции на Китай "да ръководи реформата на системата за глобално лидерство" не бяха ясно дефинирани", заяви Джулиан Гевирц, старши научен сътрудник в Съвета по външни отношения. "Тези изявления често са опаковани в банални общи фрази - което означава, че останалата част от света трябва да съди Китай по делата му, а не по обещанията му".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Никой не пише за скандала който се прикрива от големите медии: https://nypost.com/2020/10/21/hunter-biden-laptop-linked-to-fbi-money-laundering-probe-report/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Никой не иска да поеме ролята на САЩ на световната сцена. Китай и Русия си бяха добре преди Тръмп. Винаги в опозиция, никога не поемащи отговорност или лидерство, ако нещо не върви САЩ са виновни. ЕС пък винаги удобно скрит зад САЩ, които вършеха черната работа и опираха негативите. Вчера даже Путин призова САЩ да вземат отношение по войната в Карабах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още