IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп или Байдън? Четири сценария за Wall Street

Очевидно най-важното за инвеститорите е да има ясен резултат, а при продължителен спор ще пострадат всички борси

13:17 | 03.11.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

3-ти сценарий: Тръмп печели


Тъй като Тръмп би запазил статуквото, UBS очаква малко движение при негова победа. JP Morgan обаче смята, че ръст на S&P 500 до 3900 пункта е реалистичен. Главно защото няма да има по-строги изисквания за енергийния и банковия сектор. "Тогава републиканската програма за по-малко регулиране ще остане непокътната," казва KBW.

Акциите на компаниите от отбранителния сектор би трябвало да се възползват от поредния мандат на Тръмп. Откакто той встъпи в длъжност, САЩ са закупили въоръжение за около 420 млрд. долара, показват данни на Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. С оглед на напрежението в отношенията с Русия и Китай Тръмп вероятно ще задържи тези високи разходи за армията, пишат експертите от BCA Research.

Това може да раздвижи акциите в бранша. Някои от водещите световни оръжейни компании имат седалище в САЩ, като Lockheed Martin и Raytheon. Но и Huntington Ingalls, най-големият корабостроител за ВМС на САЩ, също е борсова компания.

Ще има и други победители: „Вторият мандат на Тръмп би бил от полза за компаниите за изкопаеми горива“, казва Рандийп Сомел, асоцииран портфолио мениджър в M&G Investments. И посочва за пример петролната компания Chevron.

Поглеждайки към нововъзникващите пазари, експертът Ганске предупреждава: „Победата на Тръмп не би предизвикала ентусиазъм в страни като Китай и Мексико”. Външната и търговската политика на Тръмп държат тези страни в напрежение.

4. Сценарий: Продължително оспорване на резултатите 


Този вариант вероятно ще доведе до спад на всички пазари с по-висок риск като акции или инвестиции в развиващите се пазари. „В случай на спорен резултат може да има значително увеличение на рисковите премии“, предупреждава Ганске по отношение на облигациите. Ебрахим Рахбари, експертът по чуждестранна валута на Citigroup, смята, че в такъв случай японската йена ще бъде считана за „безопасно убежище“.

Златото и биткойнът също могат да се възползват. Те често се разглеждат като алтернативи, когато други области на пазара се провалят. Биткойнът обаче често страда, когато инвеститорите избягват риска. Освен това пролетната криза показа, че при тежка криза се търси преди всичко бърза ликвидност.

Хелима Крофт, главен стратег за суровините на RBC Capital Markets, вярва, че евентуален спорен резултат от изборите може да повиши цената на златото до 2400 долара за тройунция до края на годината. В същото време тя предупреждава: „Златото има смесена репутация като хедж срещу геополитически кризи“. Исторически анализ показва, че цената на златото реагира на кризите със закъснение - но в рамките на период от шест до дванадесет месеца след избухването на кризата поскъпва повече от държавните облигации или долара.

В заключение: Най-важното за инвеститорите е да има ясен резултат. И на практика с всеки резултат от изборите може да се очакват вълнения на пазарите за известно време, докато не се появи ясно изразено консенсусно мнение за последствията, които могат да се очакват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 1
Lucifer
преди 3 години
Ами ако зомбираната бидон-мумия се гътне под действието на астероидите....какви крокодилски сълзи ще рони тромбона....не е истина....нашите избори ще са още по-драматични....че наесен и президентски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
TomaNeverni
преди 3 години
Trump forever
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
То който има очи вижда и по телевизията в кратките репортажи - Тръмп, очевидно в страхотна форма, провежда предизборни мероприятия пред хиляди и десетки хиляди хора - пелтечещото безмислици церебрално зомби се пъне пред няколко десетки... паркирани автомобила. Байдън реално няма платформа, освен свалянето на Тръмп.За нещастие виждам реална заплаха от гражданска война при какъвто и да било резултат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
овластената некомпетентност не е български патент ... има я по цял свят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
а за тези чети ли Зелев, колко успешно са инвестирали във ВЕИhttps://***.spiked-online.com/2020/09/17/ontarios-green-energy-catastrophe/?fbclid=IwAR09_h8BdO4ubP1g9gPXVSVIg3no-hQj4C8Fw-V3fuixazaI6uX_4QGuEpY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Интересен ще е сценарият, в който Тръмп се обяви за президент след 12 часа. Байдънович ще отиде ли да тропа на новата ограда пред големия бял дом :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
тия сценарии са актуални всеки път като има избори... с кво днешния ден е по специален?незнаете ама пишете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
еее ... има време . той сега байдън като спечели , тромбонът има 77 дни да опразни бялата къща , после го започват , май има имунитет някакъв , няма да е веднага ... ще му четем периодично безсмислиците и цинизмите още известно време ... :)))знам , че си фен ... тия проектират , изпълняват и експлоатират фотоволтачини паркове . свързали са към мрежата на португалия четвърти проект без субсидии , бачкат си на пазарен принцип ...https://hyperionrenewables.com/portfolio-9/Cartaxo (10 MW) , Amareleja (18 MW) , Vale de Moura (28 MW) и последният дето е нов Ferreira do Alentejo PV Park (46 MW) ...и са подготвили още проекти за около 300МВт до 2022 ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
ПИЧ
преди 3 години
Няма ли и 5-ти вариант - Тръмп да спечели, но републиканците за загубят конгреса и сената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
LuckyYou
преди 3 години
Много добра, неутрална статия. Писна ми само да чета за единия или за другия, най-вече за Байдън. Важно е какво ще стане при победа на който и да е от 2мата (защото все пак не сме американци и ние не гласуваме за техния президент), така че да измъкнем максимални ползи от това. Тази статия дава някаква яснота, което разбира се не е 100% сигурно че ще се случи така, но все пак е нещо, някой мисли. А не агитира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още