IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влиянието на Китай в ЕП подклажда сериозно напрежение

Специална нова комисия ще разследва за чужда намеса в демократичните процеси в ЕС, включително дейността на групите за приятелство на Парламента

09:27 | 29.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Парламентарни служители, които са поискали анонимност заради опасения от политически реванш, казват, че групата за приятелство заплашва интересите на ЕС, тъй като позициите й отразяват дневния ред на Пекин и поради позицията на лидера й в търговската комисия. „Бързо осъзнах, че тази група не е нещо, с което искаме да бъдем свързани“, казва служител, присъствал на заседанието на групата през октомври 2019 г.

Други твърдят, че групата се вписва в нарастващите усилия на Пекин за засилване на влиянието си в Брюксел. Тези усилия включват различни действия – от финансиране на мозъчни тръстове до подозрения за шпионаж, насочен към институциите на ЕС.

Миналия септември белгийските служби за сигурност започнаха разследване срещу бивш британски дипломат и бивш служител на ЕК по подозрение, че предава чувствителна информация в замяна на възнаграждение. По-рано тази година германските прокурори започнаха разследване срещу Герхард Сабатил, бивш служител на ЕС, обвинен в предаване на информация на Китай, макар че по-късно разследването беше прекратено. Няма предположения, че Захрадил е участвал в подобни дейности.

Захрадил пое поста в групата през есента на 2009 г., но групата за приятелство между ЕС и Китай има корени, простиращи се до 2006 г., когато беше стартирана от британския консервативен евродепутат Нирж Дева.

Скоро след създаването и групата се откроява от останалите групи благодарение на нивото на активност. Осъществени са общо 15 пътувания до Китай, всички по покана на китайски институции. Групата присъства на големи събития, като церемонията по откриването на олимпийските игри в Пекин през 2008 г. и церемонията по откриването на форума за международно сътрудничество през 2019 г.

Групата също така организира "политически диалог на високо равнище с няколко държавни глави и някои лидери на китайски провинции", според вътрешната комуникация на групата, видяна от изданието.

При редовните пътувания на групата в чужбина пътните разходи и разходите за престоя на членовете и редовно са се поемали от китайското правителство, според разкрития на бившия и председател и бивши членове на ЕП, което е потвърдено и от Bloomberg. Централният комитет на Китайската комунистическа партия също така е спонсорирал пътуване на Яна Тоом, либерален естонски евродепутат и настоящ член на групата за приятелство, до Пекин и Шанхай за събитие за сътрудничеството на Китай със страните от Източна Европа.

Миналогодишното събитие за рестартиране на дейността на групата, проведено в сградата на ЕП в Страсбург, е посетено и от един китайски дипломат от мисията на Китай в ЕС. "Съгласих се и все още не виждам никакъв проблем с това", казва Захрадил.

Чешкият евродепутат се готвеше за поредното пътуване до Китай тази година, но то беше отложено заради коронавируса, която спря всякакви групови дейности в последните месеци. Подобни посещения, включващи срещи с представители на правителството и комунистическата партия на високо равнище в Китай, както и разговори с китайски медии, отдавна разочароваха законодателите на ЕС, отговарящи за официалната делегация на Парламента в Китай.

Делегацията, сформирана малко след първите директни избори през 1979 г., е официалната група за парламентарен контакт с Пекин. Тя обаче вижда, че нейният дневен ред е провален от паралелния контакт на групата за приятелство с китайските лидери и в китайските медии - без официалното съгласие на ЕП.

Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още