IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влиянието на Китай в ЕП подклажда сериозно напрежение

Специална нова комисия ще разследва за чужда намеса в демократичните процеси в ЕС, включително дейността на групите за приятелство на Парламента

09:27 | 29.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Документ на Центъра за стратегически и бюджетни оценки, базиран във Вашингтон мозъчен тръст, близък до американската отбранителна индустрия, твърди, че Китайската комунистическа партия използва асоциации за приятелство, за да постигне своите "вътрешни приоритети и външнополитически цели" и че се опитва да си сътрудничи неофициално с елити, извлечени от европейската политическа класа и бизнес общност". Захрадил отрича случаят с групата за приятелство между ЕС и Китай да е такъв.

Белгийските разузнавателни служби, които наблюдават повечето асоциации, НПО и групи, действащи в европейския квартал на Брюксел, също следят дейността на такива групи. В доклада си за 2017-2018 г. те отбелязват, че много приятелски настроени към Китай групи са били съсредоточени върху "установяването на контакти с европейски институции и политически партии", за да получат достъп до информация.

Разузнаването установява, че "многобройни китайски дейности в Белгия" са насочени към "придобиване на предварителни знания за решения, стратегически планове и политически изявления, които могат да окажат влияние върху Китай", посочва се в доклада.

Говорител на мисията на Китай към ЕС посочва, че групата е изиграла "положителна роля" в укрепването на отношенията между ЕС и Китай. "Обичайна практика е парламентите по света да развиват отношения с чуждестранните си колеги чрез създаване на групи за приятелство ... От стартирането на Групата за приятелство между ЕС и Китай в ЕП китайската страна подкрепя по открит и прозрачен начин някои дейности на групата, като обмен между хора, културни изложби и семинари“.

Говорителят допълва, че китайското правителство „поздравява Групата за приятелство между ЕС и Китай за усилията му да изгради приятелство и доверие“. По думите му „Китай остава ангажиран да работи с евродепутати, включително членове на Групата за приятелство, за да увеличи обществената подкрепа за отношенията между Китай и ЕС, да насърчи растежа на отношенията и осигури повече ползи за нашите народи“.

Белгийската служба за държавна сигурност отказа да коментира въпроси, свързани с групата.

Въпреки опасенията си, ЕП никога не е действал решително, за да ограничи влиянието на групата, което се разраства под ръководството на Захрадил. Като заместник-председател на комисията за международна търговия той може да поиска достъп до чувствителни търговски документи на ЕК, вкл. за преговорите с Китай. Заместник-председателите получават актуализации от службите на Парламента относно текстове, класифицирани като ограничени, и са поканени да получат копия от тези документи при поискване. Те включват чувствителни работни текстове на текущи преговори.

Обикновените членове на търговската комисия могат да поискат документи на Комисията с по-ниски нива на класификация. Комисията също така информира членовете на Европейския парламент в „група за наблюдение“, след като приключи преговорни кръгове. Членовете на търговската комисия на ЕП обикновено могат да се присъединят към такива брифинги „на закрито“, които са затворени за обществеността.

„Достъпът до информация обикновено се основава на питане ... Правилото е, че се пита и дава информация на базата на необходимост“, коментира Юлиу Уинклер, друг заместник-председател на комисията и докладчик на Парламента за текущите преговори за инвестиционната сделка ЕС-Китай. Захрадил обяснява, че не е търсил достъп до чувствителна информация относно търговските въпроси между ЕС и Китай. „Не споделям с никого информация от изслушвания при закрити врата и не внасям поправки, когато се гласуват резолюции за Китай“, посочва той.

Гай подчертава, че е лоялен към ЕС и че никога не е обменял чувствителна информация с китайски служители. "Няма значение ... моето китайско гражданство, аз бях лоялен към ЕС, откакто станах служител [член] на институциите на ЕС", посочва той.

Захрадил отбелязва, че наемането на Гай е одобрено от службите на Парламента и че той е подписал декларации, подчертавайки, че няма конфликт на интереси в ролята си и ще спазва правилата за поверителност, "които му пречат да разкрива каквато и да е информация“.

За ЕП групите за приятелство като тази с Китай попадат в регулаторно сляпо петно. През 2018 г. видни законодатели предупредиха ръководството на Парламента за злонамерено влияние на тези групи, писа EU Observer. ЕП промени правилата си през януари 2019 г., за да принуди неформалните организации, включително групи за приятелство, да декларират „каквато и да е подкрепа, независимо дали в пари, или в натура“, и да даде възможност на избран кръг от евродепутати да контролират тези декларации и да прилагат правилата.

Групите за приятелство обаче не трябва да декларират съществуването си. Поради това и ЕП няма списък с тези групи, посочва говорител на институцията. Дали да ги оповестят, или не, това               зависи изцяло от законодателите, които ръководят групите. Отделните евродепутати трябва да "гарантират, че декларацията им за финансови интереси е точна и актуализирана", включително да опишат и подаръци от чуждестранни служители, казва говорител на ЕП.

Китайската група на приятелство е също неформална, не притежава никаква банкова сметка, няма собствени източници на приходи, не изготвя никакъв годишен бюджет, посочва Захрадил. Той казва, че не е получил "никакво финансиране, дарения и вноски или каквато и да е друга подкрепа" и че не е запознат с финансирането и преди да я оглави.

Депутатите, както се оказва обаче, рядко декларират подаръци. За 16-те месеца, откакто 751 новоизбрани членове встъпиха в длъжност, са декларирани три подаръка, показват данните на ЕП.

Новата специална комисия за чужда намеса във всички демократични процеси в ЕС си е поставила за задача да изкоренява чуждото влияние от институциите на ЕС, включително от Парламента. „Оценката на нивото на проникване, когато става въпрос за индивидуална корупция и индивидуални връзки, ще бъде едно от ключовите неща на нашата комисия“, казва Глюксман, нейният председател. Той допълва, че групата ще поиска информация от службите за сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още